Marieta  Marecka

Korzenne placuszki dyniowe z gorącymi wiśniami


Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z dyni, Placki i placuszki

Korzenne placuszki dyniowe z gorącymi wiśniami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1,5 szklanki puree z dyni

2 szklanki mąki pszennej

sól

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 jajo

½ szklanki maślanki

olej do smażenia

1 łyżeczka przyprawy do pierników

½ łyżeczki kurkumy

Do podania:

½ op. wiśni

¼ szklanki porto (słodkiego)

2 łyżki cukru trzcinowego

1 łyżka zimnego masła

200 g serka ricotta

skórka z cytryny

2 drobno pokrojone plastry ananasa

melisa/mięta/bazylia

 

Przygotowanie:

Przygotowujemy puree z dyni. Podzieloną na mniejsze kawałki dynię układamy na blasze do pieczenia i wstawiamy do pieca nagrzanego do 200 st. Pieczemy ok. godziny, aż dynia będzie bardzo miękka.
Miksujemy dynię blenderem i odmierzamy ok. 1,5 szklanki puree. Przelewamy do wysokiej miski, do której dodajemy przyprawy, szczyptę soli, maślankę i jajo. Mieszamy dokładnie.
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia i dodajemy do dyni. Mieszamy dokładnie i jeśli masa jest zbyt rzadka, dosypujemy więcej mąki. Odstawiamy na 15 minut i w tym czasie przygotowujemy wiśnie.
Przekładamy wiśnie do rondelka, posypujemy cukrem i podlewamy porto. Podgrzewamy, aż całość odparuje i dodajemy na koniec łyżkę masła. Dokładnie mieszamy.
Serek ricotta mieszamy ze skórką z cytryny, ananasem i drobno poszatkowaną miętą. Najlepiej przed podaniem serek dobrze schłodzić.
Na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju smażymy zgrabne placuszki. Podajemy je z serkiem ricotta i polewamy wiśniami z porto.

powrót

Podobne przepisy

Polenta z kaszy manny
Andrzej Polan
Przepis z programu Polska ze smakiem 01
trudność: brak
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Placki i placuszki
kuchnia świata: Kuchnia polska
Racuchy ze śliwkami
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Placki i placuszki
kuchnia świata: Kuchnia polska
Bliny z konfiturą truskawkowo-malinową
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 3 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Placki i placuszki
kuchnia świata: Kuchnia skandynawska
Zupa dyniowa
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy, Dania z dyni
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa, Kuchnia koszerna
Tarta cytrusowo - dyniowa
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dania z dyni
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.