Marieta  Marecka

Korzenne placuszki dyniowe z gorącymi wiśniami


Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z dyni, Placki i placuszki

Korzenne placuszki dyniowe z gorącymi wiśniami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1,5 szklanki puree z dyni

2 szklanki mąki pszennej

sól

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 jajo

½ szklanki maślanki

olej do smażenia

1 łyżeczka przyprawy do pierników

½ łyżeczki kurkumy

Do podania:

½ op. wiśni

¼ szklanki porto (słodkiego)

2 łyżki cukru trzcinowego

1 łyżka zimnego masła

200 g serka ricotta

skórka z cytryny

2 drobno pokrojone plastry ananasa

melisa/mięta/bazylia

 

Przygotowanie:

Przygotowujemy puree z dyni. Podzieloną na mniejsze kawałki dynię układamy na blasze do pieczenia i wstawiamy do pieca nagrzanego do 200 st. Pieczemy ok. godziny, aż dynia będzie bardzo miękka.
Miksujemy dynię blenderem i odmierzamy ok. 1,5 szklanki puree. Przelewamy do wysokiej miski, do której dodajemy przyprawy, szczyptę soli, maślankę i jajo. Mieszamy dokładnie.
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia i dodajemy do dyni. Mieszamy dokładnie i jeśli masa jest zbyt rzadka, dosypujemy więcej mąki. Odstawiamy na 15 minut i w tym czasie przygotowujemy wiśnie.
Przekładamy wiśnie do rondelka, posypujemy cukrem i podlewamy porto. Podgrzewamy, aż całość odparuje i dodajemy na koniec łyżkę masła. Dokładnie mieszamy.
Serek ricotta mieszamy ze skórką z cytryny, ananasem i drobno poszatkowaną miętą. Najlepiej przed podaniem serek dobrze schłodzić.
Na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju smażymy zgrabne placuszki. Podajemy je z serkiem ricotta i polewamy wiśniami z porto.

powrót

Podobne przepisy

Dżem dyniowo-pomarańczowy z nutą imbiru
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory, Dania z dyni
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Lummur
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 36)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Placki i placuszki
kuchnia świata: Kuchnia skandynawska
Tajska zupa z dyni
Kim McCosker
Przepis z programu 4 składniki (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania z dyni
kuchnia świata: Kuchnia tajska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.