Anjum  Anand

Korzenne brzoskwinie w syropie


Przepis z programu Łatwa kuchnia indyjska 2 (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

Korzenne brzoskwinie w syropie
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

6 dojrzałych brzoskwiń

1,5 zimnej wody

1 kawałek kory cynamonu

2 łyżeczki mielonego anyżu gwiazdkowego i 4 gwiazdki w całości

4 cienkie plastry świeżego imbiru

225 g cukru

400 ml greckiego jogurtu

uprażone płatki migdałów

do przybrania

liście świeżej mięty

do przybrania

 

 

Przygotowanie:


Naciąć brzoskwinie na spodzie na krzyż. Umieścić w dużej misce i zalać wrzątkiem. Po pół minuty odcedzić i zalać zimną wodą. Odstawić na 45 sekund, ponownie odcedzić i obrać ze skórki. Wlać odmierzoną zimną wodę do rondla, dodać cynamon, gwiazdki anyżu, imbir i cukier. Wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować, od czasu do czasu mieszając, aż cukier się rozpuści i płyn zgęstnieje. Włożyć brzoskwinie do syropu i przykryć arkuszem pergaminu. Przykryć pokrywką, zmniejszyć ogień i gotować 15-20 minut, do miękkości. Wyjąć brzoskwinie na ogrzany talerz. Gotować syrop dalej, aż zmniejszy objętość do 200 ml. Odstawić do wystudzenia. Wymieszać połowę syropu i mielony anyż z greckim jogurtem. Przekroić brzoskwinie na pół i ułożyć na talerzykach. Obok dodać po łyżce jogurtu. Polać syropem, posypać płatkami migdałów i ozdobić listkami mięty.

powrót

Podobne przepisy

Creme patissiere z granolą i owocami
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 3 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Brzoskwinie
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Mus z gorzkiej czekolady
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Gorzka czekolada (odc.36)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Gratin z plantanów
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Czekoladowe semifreddo z miętą
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.