Annabel  Langbein

Kora czekoladowa


Przepis z programu Annabel Langbein - kuchnia w stylu wolnym 3
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne

Kora czekoladowa
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1 łyżeczka bardzo drobno posiekanego suszonego, wędzonego chili

¼ łyżeczki mielonych goździków

1 łyżeczka przyprawy „pięć smaków”

2 łyżeczki mielonego cynamonu

½ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu

500 gramów ciemnej czekolady (przynajmniej 60% zawartości kakao), grubo posiekanej

1 ½ szklanki grubo posiekanej suszonej żurawiny

1 szklanka grubo posiekanych niesolonych, uprażonych nerkowców

1 szklanka grubo posiekanych pistacji, plus trochę do posypania

Przygotowanie:

Przyprawy wrzucić na ciężką patelnię i podpiekać na średnim ogniu, aż wydobędzie się aromat – około 30 sekund. Uważać, aby się nie spaliły.

Blachę do pieczenia wyłożyć papierem. Czekoladę rozpuścić w mikrofalówce, mieszając co 30 sekund lub w dużej misce ustawionej nad gotującą się wodą. Zdjąć, dodać przyprawy, owoce i orzechy – zostawiając ½ szklanki pistacji do posypania. Rozprowadzić równomiernie na wyłożonej blasze, posypać resztą pistacji, zostawić do stężenia (około 45 minut). Łamać lub kroić na kawałki. Przechowywać w hermetycznym pojemniku w chłodnym miejscu do miesiąca.

powrót

Podobne przepisy

Japońskie kulki jaglane z komosą
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 37)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia japońska
Nachos z fasolą i guacamole
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Risotto cytrynowo-tymiankowe z kurczakiem i szparagami
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
Bezalkoholowy syrop z wina
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Aromatyczne bengalskie tofu z brokułami
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 42)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia indyjska, kuchnia bangladeska
Duszona cebula
Annabel  Langbein
Przepis z programu Annabel Langbein - kuchnia w stylu wolnym (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.