Kopytka z kurkami

Kopytka z kurkami
Oceń przepis:
14 ocen Średnia ocena: 3.50

Przygotował:

Brygida Kosel

Seria kulinarna:
Teraz Brygida! (odc.6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie, Dania z grzybów
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • ½ kg ziemniaków
  • 15 dag mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 20 dag kurek
  • 1 cebula
  • ząbek czosnku
  • tymianek
  • 200 ml śmietany
  • pieprz
  • sól

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Do ugotowanych wcześniej i wystudzonych ziemniaków dodać jajko i utrzeć. Dodać mąkę i nadal mieszać. Stolnicę posypać mąką. Z przygotowanej masy formować wałeczki o średnicy około 2 cm, spłaszczyć je i pokroić na małe kawałki. Mrożone kurki przelać wrzątkiem. Dzięki temu nie będą gorzkie. Jeśli sos jest przygotowywany ze świeżych grzybów, nie trzeba tego robić. Na maśle podsmażyć na złoto poszatkowaną cebulę, czosnek i zioła. Po chwili dodać kurki i dolać śmietany. Sos dokładnie wymieszać. W tym czasie do gotującej się, lekko osolonej wody wrzucić przygotowane kopytka. Gdy wypłyną na powierzchnię – są gotowe. Kopytka wyjąć z wody łyżką cedzakową na talerz i polać gotowym sosem. Posolić i popieprzyć do smaku.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA