Andrzej Polan

Kopytka szczawiowe


Przepis z programu Polska ze smakiem 5
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia polska

Kopytka szczawiowe
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1 kg ugotowanych ziemniaków

ok. 400 g mąki pszennej

2 łyżki mąki ziemniaczanej

sól

pęczek szczawiu

2 jajka

 

Sos:

250 ml śmietany 30%

koperek

natka pietruszki

pieprz

garść startego sera żółtego np. Bursztyn

Przygotowanie:

Ziemniaki zmiel i dodaj mąkę (podałem 400 g, ale jej ilość tak naprawdę zależny od ziemniaków, im bardziej są wodniste, tym tej mąki musimy dodać więcej). Następnie dodaj mąkę ziemniaczaną, sól, jajka i posiekany szczaw. Wszystko szybko wyrób i podziel na małe kopytka. Kluski gotuj w wodzie z solą. Na oleju Kujawskim przesmaż kopytka. Dodaj śmietanę, starty ser żółty, posiekany koper i natkę. Delikatnie przemieszaj. Na koniec dopraw sporą ilością czarnego pieprzu. Smacznego!

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.