Rick Stein

Koper morski z sosem hollandaise


Przepis z programu Morski przewodnik Ricka Steina Sława Cromer i legendarne śledzie (odc.6)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania wegetariańskie

Koper morski z sosem hollandaise
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

350 - 450g kopru morskiego

2 łyżki (30 ml) wody

sok z ½ cytryny

2 żółtka

225g ciepłego sklarowanego masła*

duża szczypta pieprzu kajeńskiego

¾ łyżeczki soli

 

 

Przygotowanie:


Odłamać zdrewniałe łodygi i podzielić gałązki kopru na małe kawałki. Wrzucić do garnka z wrzącą wodą i gotować 1-2 minuty. Dobrze osączyć, przełożyć do ogrzanej miski i trzymać w cieple.
Wodę i sok cytrynowy wlać do metalowej lub szklanej miski. Miskę postawić na garnku z gotującą się wodą tak, by dno miski nie dotykało wody. Woda powinna tylko lekko wrzeć. Dodać żółtka i ubijać trzepaczką aż płyn stanie się spieniony i puszysty. Zdjąć miskę z garnka i ubijając dodawać powoli sklarowane masło, aż sos stanie się gęsty. Doprawić pieprzem kajeńskim i solą.
Polać koper sosem i podawać.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.