Marieta  Marecka

Konfitura z cebuli


Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory

odsłon: 15105

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1 kg czerwonej cebuli

3-4 łyżki cukru trzcinowego

kilka gałązek świeżego tymianku

1 garść żurawiny suszonej

1 łyżka masła

2 łyżki oliwy

100 ml ciemnego octu balsamicznego

sól

pieprz

2 listki laurowe

100-150 ml wody

Przygotowanie:

W rondelku rozgrzewamy masło i oliwę, wrzucamy pokrojoną w półplasterki lub w piórka cebulę i na niedużym ogniu dusimy. Od razu doprawiamy solą, dzięki czemu cebula szybciej zmięknie, oraz dodajemy listki laurowe.
Gdy cebula zrobi się szklista dodajemy cukier, żurawinę i smażymy dalej. Podlewamy octem i odparowujemy. Jeśli masa jest zbyt gęsta, podlewamy wodą. Doprawiamy całość solą, pieprzem i tymiankiem.
Konfiturę podajemy na ciepło lub zimno, idealnie komponuje się z serami, mięsem, pasztetami, ale również jako smarowidło do grzanek. Świetnie nadaje się do pasteryzowania. Niepasteryzowana wytrzyma w lodówce do 2 tygodni.

powrót

Podobne przepisy

Quesadilla z serem pleśniowym
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przetwory
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Marynowane grzyby
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 3 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory
kuchnia świata: Kuchnia polska
Kiszone cytryny
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory
kuchnia świata: Kuchnia marokańska
Konfitura truskawkowa z kwiatami jaśminu
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Spiżarnia Maryli (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory
kuchnia świata: Kuchnia polska
Pomarańcze w syropie
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Konfitura morelowa
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Spiżarnia Maryli (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.