Sophie Grigson

Konfitura szalotkowa


Przepis z programu Gotuj zieleninę z Sophie (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory

Konfitura szalotkowa
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1½ kg szalotek

200 g soli

woda

4 owoce kardamonu

2 kawałki kory cynamonowej

3 paski skórki cytrynowej

2-3 papryczki piri-piri

całe

2 litry białego octu winnego

1 kg cukru

15 g goździków

15 g kminku

15 g mielonej chili

 

 

Przygotowanie:


Ostrożnie obierz szalotki tak, żeby zostały w całości i nie rozpadły się w czasie długiego gotowania. Rozpuść sól w takiej ilości wody, żeby przykryła szalotki, zalej je w misce i dociśnij talerzem. Odstaw na 24 godziny. Owiń kardamon, cynamon, skórkę pomarańczową i piri piri w gazę i zwiąż dość długim kawałkiem białego sznurka. Przywiąż woreczek z przyprawami do ucha dużego garnka. Włóż go do środka i wlej do garnka ocet winny z cukrem. Mieszając, aż cukier się rozpuści, zagotuj syrop. Gotuj przez 10 minut na średnim ogniu, zdejmując szumowiny. Dodaj pozostałe przyprawy. Odsącz szalotki z zalewy i ostrożnie włóż do syropu. Zmniejsz ogień i gotuj przez 15 minut. Zdejmij z ognia, ostudź i odstaw na noc. Następnego dnia ponownie doprowadź do wrzenia, gotuj 15 minut na małym ogniu, a następnie zdejmij z ognia i odstaw do kolejnego dnia. Trzeciego dnia znów doprowadź szalotki do wrzenia i gotuj na małym ogniu, aż zrobią się szkliste i złociste, a syrop zgęstnieje. Nałóż konfiturę do wyparzonych słoików, zaczekaj aż ulecą pęcherzyki powietrza i zakręć, póki jest gorąca. Przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu.

powrót

Podobne przepisy

Ajvar
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty, Przetwory, Dania dietetyczne, Dania wegańskie
Konfitura truskawkowa z kwiatami jaśminu
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Spiżarnia Maryli (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory
kuchnia świata: Kuchnia polska
Kim chi
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory
kuchnia świata: Kuchnia koreańska
Konfitura czereśniowa z czerwonym pieprzem
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Spiżarnia Maryli (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Konfitura morelowa
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Spiżarnia Maryli (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.