Tomasz Jakubiak

Konfitowane uda gęsie z sosem śliwkowym i pieczonymi ziemniakami


Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności 2 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z gęsiny
kuchnia świata: Kuchnia polska

odsłon: 201

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

2 udka z gęsi

sól

pieprz

1 litr tłuszczu z gęsi

główka czosnku

2 szalotki

świeży tymianek

kilka gałązek rozmarynu

 

Pieczone ziemniaki:

3-4 duże ziemniaki

żółty ser

przyprawy: suszona ostra i słodka papryka, gałka muszkatołowa, oregano, majeranek, sól

 

Sos śliwkowy:

3-4 cebulki szalotki

mały słoik śliwek w occie

3-4 goździki

koper włoski

szklanka czerwonego wina wytrawnego

 

Przygotowanie:

Udka posól, popieprz i włóż do garnka z dużą ilością płynnego tłuszczu. Do garnka włóż także główkę czosnku, 2 cebulki szalotki ,świeży rozmaryn i tymianek. Garnek z tłuszczem i udkami przełóż do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i trzymaj gąski w piekarniku przez około 2 godzin.

Przygotuj ziemniaki. Całe nieobrane, umyte ziemniaki pokrój w ósemki. Skrop je oliwą, oprósz suszoną ostrą papryką suszoną słodką papryką, gałką muszkatołową, oregano, majerankiem oraz solą i pieprze. Przyprawione ziemniaki przełóż do brytfanki. Posyp je startym żółtym serem i piecz je przez ok. 30 minut w piekarniku.

Przygotuj sos śliwkowy. W garnku na maśle przesmaż pokrojone szalotki. Dodaj goździki, pokrojony koper włoski i śliwki. Do garnka wlej zalewę ze śliwek oraz czerwone wino.
Sos gotuj na ogniu do momentu, aż się zredukuje. Następnie sos przetrzyj przez sito.

Po wyjęciu z garnka konfitowane udka możesz przesmażyć na patelni dla uzyskania chrupiącej skórki. Mięso podawaj z pieczonymi ziemniaki i sosem śliwkowym. Smacznego!

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.