Marieta  Marecka

Kompot ze śliwek z korą cynamonu


Przepis z programu ABC GOTOWANIA 3 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Napoje
kuchnia świata: Kuchnia polska

Kompot ze śliwek z korą cynamonu
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

0,5 kg śliwek

1 kora cynamonu

4 łyżki cukru

kilka gałązek melisy cytrynowej

woda

Przygotowanie:

Śliwki myjemy, przekrawamy na pół, wyciągamy pestki i wkładamy owoce do garnka. Dodajemy cynamon, cukier i zalewamy ok. 1,5 l wody. Wstawiamy na niezbyt duży gaz i gotujemy, aż cukier się rozpuści, a owoce zmiękną i oddadzą smak. Studzimy i podajemy z kostkami lodu i gałązkami melisy lub mięty.

powrót

skomentuj przepis

WiktorHa

postów: 1

09.10.2015 20:43

CYTUJ

Cała kora cynamonu (zwinięta w rulonik) to chyba za dużo, cynamon zdominuje smak, wg mnie wystarczy na 1 kg śliwek ok. 1/3 (sic!) rulonika! Ja nie daję melisy, za to wrzucam połówkę gwiazdki anyżu.
Wypróbowane!

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.