Marieta  Marecka

Kompot ze śliwek z korą cynamonu


Przepis z programu ABC GOTOWANIA 3 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Napoje
kuchnia świata: Kuchnia polska

Kompot ze śliwek z korą cynamonu
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

0,5 kg śliwek

1 kora cynamonu

4 łyżki cukru

kilka gałązek melisy cytrynowej

woda

Przygotowanie:

Śliwki myjemy, przekrawamy na pół, wyciągamy pestki i wkładamy owoce do garnka. Dodajemy cynamon, cukier i zalewamy ok. 1,5 l wody. Wstawiamy na niezbyt duży gaz i gotujemy, aż cukier się rozpuści, a owoce zmiękną i oddadzą smak. Studzimy i podajemy z kostkami lodu i gałązkami melisy lub mięty.

powrót

Podobne przepisy

Napój z ogórka i avocado
Andrzej Polan
Przepis z programu Polska ze smakiem 2
trudność: łatwe
rodzaj dania: Napoje
kuchnia świata: Kuchnia polska
Miłosna ambrozja
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Napoje
Lemoniada
Agata Jędraszczak
Przepis z programu ImprezuJEMY (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Napoje
Pijany arbuz
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Napoje, Inne
Lassi
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.26)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Napoje
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Drink Kalkuta Mary
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Napoje

skomentuj przepis

WiktorHa

postów: 1

09.10.2015 20:43

CYTUJ

Cała kora cynamonu (zwinięta w rulonik) to chyba za dużo, cynamon zdominuje smak, wg mnie wystarczy na 1 kg śliwek ok. 1/3 (sic!) rulonika! Ja nie daję melisy, za to wrzucam połówkę gwiazdki anyżu.
Wypróbowane!

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.