Lucinda Scala  Quinn

Kółka z sosem serowym


Przepis z programu Łatwe przepisy na wielki apetyt (odc. 35)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski

Kółka z sosem serowym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

½ kg makaronu w kształcie kółek (samochodowych)

3 szklanki mleka

3 łyżki masła

3 łyżki mąki pszennej

1 łyżeczka soli

świeżo zmielony pieprz

szczypta ostrej papryki

½ łyżki musztardy Dijon

2½ szklanki ostrego sera cheddar

startego (ok. 30 dag) plus ok. 4 łyżek do posypania

 

 

Przygotowanie:


Zagotować wodę w dużym garnku. Posolić. Wsypać makaron. Ugotować al dente. Odsączyć, przełożyć do dużej miski. Podgrzać mleko w średnim rondlu, na średnim ogniu. W głębokiej patelni roztopić masło. Gdy zacznie się pienić, dodać mąkę, mieszać 1 minutę. Powoli wlewać gorące mleko. Gotować, ciągle mieszając, aż zacznie bulgotać, ok. 5 minut. Zdjąć patelnię z ognia. Dodać łyżeczkę soli, szczyptę pieprzu, ostrej papryki, musztardę i ser. Mieszać, aż się rozpuści. Polać sosem makaron, wymieszać. Podawać natychmiast.

powrót

Podobne przepisy

Linguine z mulami i orzechowo- pietruszkowym pesto
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Filet rybny z pesto i pomidorami glazurowanymi w miodzie
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Makaron z krewetkami
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Maryla al dente (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Makaron z sosem orzechowym
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Farfalle ze śmietaną i grzybami
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 39)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.