Grzegorz  Łapanowski

Kołacz z bundzem i grillowanymi warzywami


Przepis z programu Ł'apetyt 2 (odc. 4)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia polska

odsłon: 6581

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

Na ciasto:

2 szklanki mąki pszennej razowej

1 szklanka mąki pszennej białej

¼ kostki drożdży

1 łyżka oleju rzepakowego

1/4 l piwa

1 duże jajko

łyżeczka cukru

łyżeczka soli

Na farsz:

350 g bundzu

200 g grillowanych boczniaków

200 g grillowanej papryki i cukinii

pęczek szczypiorku

natka

2 ząbki czosnku

Przygotowanie:

Zaczynamy od wyrobienia ciasta. Piwo łączymy z solą, cukrem i drożdżami mieszamy do połączenia się składników. Następnie dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto, by było gładkie, elastyczne i nie przystawało do rąk. Kiedy będzie gotowe odstawiamy je do wyrośnięcia na ok. 1h. Powinno zwiększyć swoją objętość dwukrotnie. Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni C. W tym czasie możemy przygotować farsz. Paprykę kroimy na spore kawałki, cukinię w plastry ok. 1 cm. Grzyby rwiemy na mniejsze kawałki. Skrapiamy je oliwą, płatkami chilli, pieprzem i solimy. Wyciskamy dwa ząbki czosnku i mieszamy. Tak przygotowane warzywa grillujemy lub pieczemy do miękkości. Ważne by lekko się zezłociły. Ser trzemy na tarce na grubych oczkach. Siekamy szczypior i natkę. Łączymy wszystkie składniki farszu i doprawiamy. Ciasto dzielimy na 4 i wałkujemy cienkie (ok. 2 mm) podłużne placki. Wzdłuż każdego placka na środku układamy farsz i rolujemy długą tubę przypominającą cannelloni. Zrolowane tuby zwijamy jak ślimaka i delikatnie przekładamy na blaszkę do pieczenia wyłożoną folią aluminiową, lekko nasmarowaną olejem rzepakowym. Tak przygotowane ciastka pieczemy do zezłocenia. Po 10 minutach możemy podnieść temperaturę pieczenia do 200 stopni C.

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.