Koktajl z krewetek i homara

Przepis z programu Australijskie Boże Narodzenie (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska, Kuchnia irlandzka

Koktajl z krewetek i homara
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Składniki sałatki

12 dużych krewetek królewskich, ugotowanych i obranych

½ kg homara

20 ugotowanych, zielonych fasolek szparagowych

1 mały ogórek, obrany, pokrojony w cienkie paseczki i namoczony w osolonej wodzie

1 pokrojone w kostkę awokado

12 pomidorków cherry, pokrojonych na ćwiartki

2 małe główki sałaty rzymskiej, drobno pokrojone

6 łyżek oliwy i 1 łyżka soku cytrynowego

2 cytryny, przekrojone na pół

pieprz kajeński

sól, świeżo zmielony pieprz



Składniki sosu

1 żółtko z jaja ekologicznego

sok z połowy cytryny

nieco sosu Worcestershire

½ łyżeczki francuskiej musztardy

100 ml oleju z orzechów laskowych

200 ml oliwy

1 łyżka ketchupu

nieco sosu Tabasco



Przygotowanie

Do miski wlej żółtko i sok z cytryny, dodaj musztardę, dopraw solą i pieprzem. Powoli ucieraj, dolewają oliwę i olej z orzechów laskowych, aż powstanie majonez. Dodaj ketchup oraz sos Tabasco. Wymieszaj. W razie potrzeby rozcieńcz wodą. Do drugiej miski wrzuć fasolę szparagową, sałatę, ogórek i pomidorki. Skrop oliwą i sokiem z cytryny, dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem. Wymieszaj. Do kieliszków do Martini nałóż na dno sałatkę. Następnie połóż na przemian kawałki homara i krewetki. Polej majonezem, posyp pieprzem kajeńskim. Udekoruj połówkami cytryny i podawaj.





powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.