Donna Dooher

Koktajl krewetkowy

Donna Dooher
Przepis z programu Kurs gotowania Donny Dooher (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Koktajl krewetkowy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Koktajl krewetkowy

1 przekrojona na pół cytryna

1 pokrojona na ćwiartki cebula

2 łyżki stołowe (30 ml) gruboziarnistej soli

1 listek laurowy

10 ziarenek pieprzu

500 g niedobranych krewetek



Przygotowanie

Do garnka z wodą wycisnąć sok z cytryny, wrzucić skórki z cytryny, cebulę, sól, listek laurowy i pieprz.

Doprowadzić do wrzenia i gotować 5 minut, aby wydobyć aromaty. Zmniejszyć ogień, wrzucić krewetki i gotować, aż staną się różowe i nieprzezroczyste. Krewetki odcedzić, przestudzić, obrać i schłodzić 30 minut w lodówce. Wymieszać z sosem.



Sos

1 szklanka (250 ml) keczupu

2 łyżki (30 ml) świeżego, tartego chrzanu

1 łyżka (15 ml) soku z cytryny

1 łyżeczka (5 ml) pikantnego sosu pomidorowego

2 łyżki stołowe (30 ml) posiekanej natki



Przygotowanie

W małym rondelku wymieszać ketchup, chrzan, sok z cytryny i ostry sos. Podgrzewać 5 minut na małym ogniu, by uwolnić aromaty. Schłodzić w lodówce 30 minut. Przed podaniem wymieszać z pietruszką.



© Donna Dooher

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.