Kokosowy łosoś w pomarańczach

Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Warsztaty smaku kuchni+: dania z ryby

Kokosowy łosoś  w pomarańczach
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Łosoś:

60 dag filetów z łososia

wiórki kokosowe

skórka starta z limonki

sok z limonki

starty świeży imbir (1,5 łyżeczki)

limonka

sól, pieprz



Galaretka „malibu” z mango:

150 ml przecieru z mango

400 ml mleka kokosowego

trawa cytrynowa

3 listki limonki

3 łyżki syropu kokosowego

50 ml rumu białego

agar

sól



Sos pomarańczowy:

sok z dwóch pomarańczy

100 ml wina

trawa cytrynowa

łyżka cukru pudru z wanilią

lecytyna



Ziemniaki tymiankowe:

3 duże obrane ziemniaki

oliwa

tymianek



Przygotowanie

Filety pokroić na 3 kawałki. Skórkę, sok, sól, pieprz i imbir wymieszać, mieszanką natrzeć rybę i odstawić na 2 godziny. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Rybę obtoczyć w wiórkach kokosowych,ułożyć na blasze wyłożonej papierem, obok ułożyć kawałki limonki i piec około 20 minut.



Do przecieru z mango dodać agar, zamieszać, doprowadzić do wrzenia, odstawić.

Mleko kokosowe gotować 10 minut z trawą cytrynową i listkami limonki.

Wyjąć listki i trawę, wlać syrop kokosowy, posolić, dodać agar, doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia, chwilę ostudzić i dolać rum.Miseczki wypłukać zimną wodą.

Nalać masę kokosową, następnie mango i znowu kokosową. Odstawić do ostudzenia.



Do garnka wlać sok z pomarańczy, wino, dodać trawę cytrynową, gotować aż płyn zredukuje się o połowę. Dodać cukier z wanilią, jeszcze chwilę pogotować. Ostudzić.

Do schłodzonego sosu dodać lecytynę i ubijać do otrzymania pianki.



Z ziemniaków wykroić krążki grubości około 0,5 cm, natrzeć oliwą i tymiankiem i ułożyć na blasze wyłożonej papierem.Piec 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.



Na talerzu ułożyć galaretkę „malibu” z mango. Ułożyć krążki ziemniaków, na nich kawałek łososia. Na łososiu ułożyć piankę pomarańczową. Posypać wiórkami

skórki pomarańczowej i limonki. Oprószyć płatkami kwiatu solnego.





przepis Joanny Krzewińskiej







powrót

skomentuj przepis

#kochanyptysiu

22.12.2011 08:55


gdańsk

CYTUJ

rewelacja,oddaje głos

#ilka_86

08.12.2011 11:23


CYTUJ

Rewelacyjny przepis, świetne połączenie smaków :))

#lidka10

08.12.2011 09:24


Kotowice

CYTUJ

dla mnie wspaniałe zestawienie smaków

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.