Jacek Sikora

Kokosowo - bananowe obrączki z mango


Przepis z programu Słodki drań (odc.15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

Kokosowo - bananowe obrączki z mango
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

0,5 l mleka

1/2 szklanki cukru

szklanka ryżu

szczypta soli

1/2 kokosa

2 duże banany

duże mango

puszka mleka kokosowego

1/2 szklanki brązowego cukru

opakowanie cukru cynamonowego

Przygotowanie:

Kokosa rozłup, obierz z brązowej skórki i utrzyj na tarce. Ryż wypłucz na sitku. Zalej go mlekiem z cukrem i solą. Wstaw go w rondelku na mocny ogień. Jak się tylko zacznie gotować zmniejsz ogień i gotuj go jeszcze 10 minut. Następnie dodaj utartego kokosa, przykryj pokrywką i daj mu wchłonąć resztę mleka. Na plastikowej folii rozsmaruj wystudzony ryż tak, by obrane banany były nim szczelnie pokryte. Zawiń je w folię i odstaw na noc do lodówki. Mango pokrój na piórka. Mleko kokosowe zagotuj z cukrem brązowym i cynamonowym. Schłodzone banany pokrój na centymetrowej grubości plasterki. Na talerzyk wylej sos kokosowy i rozłóż cząstki mango oraz bananowe pierścienie.


powrót

Podobne przepisy

Zapiekane owoce pestkowe
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Czekoladowo-kawowy creme brulee
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Nektarynki w syropie żurawinowym z waniliową ricottą
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Sorbet wiśniowy Martini
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Maryla al dente (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Pierogi na słodko - Aniela Redelbach
Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Pierogi i pierożki
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.