Anjum  Anand

Kokosowe małże


Przepis z programu Łatwa kuchnia indyjska (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

Kokosowe małże
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 kg świeżych

oczyszczonych małży

1 mała cebula

drobno posiekana

2-4 zielone papryczki chilli

w całości

kawałek imbiru wielkości kciuka

obrany i roztarty w moździerzu

4 ząbki czosnku

obrane i roztarte w moździerzu

1 łyżka garam masala

3 pomidory pokrojone w kostkę

60 g suszonego miąższu kokosa

olej roślinny do smażenia

sól do smaku

garść posiekanej świeżej kolendry

 

 

Przygotowanie:


Na rozgrzanym oleju zrumienić cebulę. Dodać papryczki, pastę z imbiru i czosnku, sól, garam masalę i pomidory. Podgrzewać, aż pomidory zmiękną. Tymczasem ugotować małże we wrzącej wodzie, około trzech minut, dopóki się nie otworzą. Wyjąć łyżką cedzakową. Wodę zachować. Do pomidorów z przyprawami dodać miąższ kokosa, kolendrę i trochę wody z gotowania małży. Zamieszać. Sos powinien być gęsty. Włożyć małże do sosu i dokładnie zamieszać. Podawać z pieczywem lub ryżem basmati.

powrót

Podobne przepisy

Mule
  Vienio
Przepis z programu Ślinotok (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza, Dania na walentynki
Linguine z mulami i orzechowo- pietruszkowym pesto
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Mule w winie z ziołami
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.