Kokosowa zupa-krem z orientalnymi przyprawami

Przepis z programu Lekka kuchnia Jenny Bristow (odc.10)
trudność: brak
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

Kokosowa zupa-krem z orientalnymi przyprawami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

oliwa

czerwona cebula cebuli

1 ziemniak

łodyga trawy cytrynowej

korzeń imbiru

szczypiorek (1 garść)

1 łyżka czerwonej pasty curry

pół litra rosołu drobiowego

2 puszki mleczka kokosowego (każda po puszka po 400g)

25 g brązowego cukru

świeża kolendra

 

 

Przygotowanie:


W garnku rozgrzewamy troszkę oliwy. Dodajemy pół czerwonej, drobno posiekanej cebuli, jednego ziemniaka, obranego i pokrojonego w małą kostkę, zmiażdżoną łodygę trawy cytrynowej, 2 centymetry świeżego, posiekanego korzenia imbiru i garść drobniutko pokrojonego szczypiorku. Wszystko razem mieszamy, by warzywa nie przywarły do dna. Smażymy 3 – 4 minuty, by jarzyny zmiękły. Dodajemy czubatą łyżkę czerwonej pasty curry i podsmażamy ją z warzywami. Wlewamy pół litra rosołu drobiowego oraz 2 czterystugramowe puszki mleczka kokosowego. Zmniejszamy ogień i gotujemy 20 minut, a następnie miksujemy. Na patelni rozgrzewamy troszkę oliwy, wsypujemy 25 gramów brązowego cukru, mieszamy, wrzucamy posiekaną cebulę i minutę smażymy. Zupę przybieramy odrobiną chrupiącej, słodkiej cebuli i świeżą kolendrą.

powrót

Podobne przepisy

Zupa cebulowa z białym winem
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia francuska, Kuchnia koszerna
Chłodnik migdałowy
Przepis z programu Dietosfera (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania dietetyczne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa, Kuchnia dietetyczna
Barszcz wigilijny z uszkami
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 3 (odc. 16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie, Barszcz
kuchnia świata: Kuchnia polska
Zupa z selera z chrzanem
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Zupa ze świeżym makaronem ryżowym z żeberkami wieprzowymi
Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Zupa czosnkowa Antoniego Carluccia
Sophie Grigson
Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.