Kokosowa zebra z bukietem róż

Przepis z programu Królestwo bajecznych wypieków (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Kokosowa zebra z bukietem róż
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

ciasto:

350 g mąki z proszkiem*

2 łyżeczki proszku do pieczenia

350 g drobnego cukru z melasą

6 jajek

350 g niesolonego masła

2 łyżeczki ekstraktu wanilii

2 łyżki kakao

90 g pasty kokosowej lub świeżych wiórków

masło do posmarowania formy



krem:

300 g serka śmietankowego

150 g cukru pudru

1 łyżeczka ekstraktu wanilii

45g pasty kokosowej lub świeżych wiórków



do dekoracji:

niesolone masło, cukier puder, woda różana, barwniki spożywcze w żelu, brokat spożywczy



Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C/170°C z termoobiegiem. 2 okrągłe blaszki z luźnym dnem, o średnicy 20 cm, wysmarować masłem, dno wyłożyć papierem do pieczenia, wokół boków ułożyć szerokie paski papieru do pieczenia (lub użyć głębszych blaszek). Przesiać do miski mąkę i proszek do pieczenia. Wsypać cukier. Do drugiej miski wbić jajka i lekko ubić trzepaczką. Wlać do miski z mąką i cukrem, dodać pokrojone w kostkę, miękkie masło i ekstrakt wanilii. Miksować wszystkie składniki, aż się połączą. Równo podzielić masę na 2 części. Do pierwszej dodać rozdrobnioną pastę kokosową i delikatnie wymieszać. Kakao przesiać do miseczki, zmieszać z 1-2 łyżkami gorącej wody na pastę i przestudzić. Dodać do pozostałej masy i dobrze wymieszać. Masę kokosową przełożyć do jednej blaszki, czekoladową do drugiej, wygładzić wierzch, wstawić do piekarnika i piec 35-40 minut. Wyjąć z pieca, zostawić kilka minut w formach, potem okroić nożem dookoła brzegów, wyłożyć ciasta na kratkę i odstawić do ostygnięcia. Zrobić krem: serek przełożyć do miski, lekko ubić mikserem, stopniowo wsypywać cukier puder i powoli miksować. Dodać rozdrobnioną pastę kokosową i ekstrakt wanilii, zmiksować na gładką masę. Skroić wierzchy ciast tak, by oba miały mniej więcej tę samą wysokość. Odwrócić ciasta spodem do góry i każde pokroić na dziesięć dwucentymetrowych plastrów. Co drugi plaster pozamieniać miejscami, posmarować kremem między plastrami, by skleiły się w jedną całość. Resztą kremu posmarować wierzch i boki ciasta. Wstawić ciasto do lodówki, by stężało. Drugi zestaw plastrów ciasta zawinąć i odłożyć do zamrażarki na inną okazję. Zrobić krem maślany do dekoracji: wrzucić do miski pokrojone w kostkę, miękkie masło i przesiany cukier puder (wagowo mniej więcej 1,5 razy tyle cukru, co masła), miksować 4 5 minut na puszystą masę, dodać wodę różaną i ekstrakt wanilii do smaku. Miksować jeszcze chwilę. Podzielić krem na 3 części, zabarwić na różne kolory, przełożyć do rękawów cukierniczych z tylką w kształcie gwiazdki. Wycisnąć róże z kremu jedna koło drugiej, na wierzchu i bokach ciasta. Całość posypać brokatem spożywczym.



* Przesiać 450 g mąki, 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia i 2 szczypty soli. Odmierzyć potrzebną ilość. Resztę przechowywać w szczelnym słoiku, zużyć w ciągu 3 miesięcy.



© Fiona Cairns

powrót

Podobne przepisy

Florentynki migdałowe
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.1)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Tarta z jarmużem, oliwkami i fetą
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Tarty
Murzynek
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia polska
Ciasto czekoladowe bez mąki
Emeril Lagasse
Przepis z programu Esencja smaku Emerila (odc.15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Miętowy sernik z Ibizy
Sophie Grigson
Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska
Bezy z brzoskwiniami w syropie i lodami
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Dekadencja (odc.5)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.