Sophie Dahl

Kojąca zupa z kurczakiem


Przepis z programu Apetyczna panna Dahl (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy

Kojąca zupa z kurczakiem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Kurczak:

kurczak z wolnego wybiegu (1,8 kg)

1 cytryna

1 cebula

1 liść laurowy

łyżka masła

oliwa

sól morska i świeżo mielony czarny pieprz



Zupa:

2 czerwone cebule obrane i posiekane

2 ząbki czosnku obrane i posiekane

2 pory, pokrojone na krążki

2 litry bulionu warzywnego lub drobiowego

2 marchewki pokrojone na kawałki

2 łodygi selera naciowego

2 liście laurowe

mały pęczek natki pietruszki

białe wino



Dodatki:

2 łodygi selera naciowego posiekane na bardzo małe kawałki

1 duża marchewka posiekana na bardzo małe kawałki

1 por pokrojony na cienkie krążki

2 duże garście świeżego łuskanego albo mrożonego groszku

mały pęczek estragonu, drobno posiekany

mały pęczek natki pietruszki o płaskich liściach, drobno posiekany

świeży parmezan, starty tuż przed podaniem

mały bochenek chleba na zakwasie, porwany na kawałki



Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 180oC. Do wnętrza kurczaka włóż całą cytrynę, obraną cebulę i liść laurowy. Namaść skórę kurczaka masłem i małą ilością oliwy. Dopraw solą oraz pieprzem i piecz ok. 1½ godz. Zachowaj brytfankę z sosem. Kiedy kurczak się upiecze, usmaż czerwoną cebulę z czosnkiem w garnku tak dużym, by pomieścił kurczaka wraz z pozostałymi składnikami zupy. Dodaj pory i włóż do garnka kurczaka bez cytryny i cebuli. Zalej 2 litrami bulionu tak, by kurczak był prawie całkowicie zakryty. Dodaj posiekane marchewki i seler naciowy, 2 liście laurowe, natkę pietruszki i trochę białego wina. Gotuj zupę ok. 4 godz. na małym ogniu, uzupełniając wodą. Rozłóż kawałki chleba na dnie foremki, w której piekł się kurczak i wstaw na 15 min do piekarnika o temperaturze 180oC. Rozgrzej nieco oliwy w dużym rondlu i podsmaż seler naciowy, marchewki i pora na małym ogniu. Wyjmij kurczaka z rondla, zalej warzywa wywarem, dodaj groszek i chwilę pogotuj. Podziel na kawałki mięso kurczaka i dodaj do garnka. Podaj zupę z mięsem, estragonem, natką pietruszki i świeżo utartym parmezanem i grzankami z chleba.



© Sophie Dahl





powrót

Podobne przepisy

Zupa gulaszowa z migdałami i oliwkami
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. 2 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Zupa jarzynowa z czerwoną soczewicą
Jola Słoma
Przepis z programu Zimowe ATELIER SMAKU (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy
Krupnik na gęsich podrobach
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 6 odc. 1
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania z gęsiny
kuchnia świata: Kuchnia polska
Zupa z topinamburem, ziemniakami i grzankami z serem
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Zupa krem z pietruszki z kotlecikami z kurczaka
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Zupy, Dania dietetyczne

skomentuj przepis

m1988

postów: 1

31.03.2011 16:43

CYTUJ

pracochłonna ale przepyszna :)

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.