Kofty z kurczaka z sosem i jogurt miętowy

Przepis z programu Coxon gotuje dla afrykańskich królów (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia indyjska, Kuchnia afrykańska

Kofty z kurczaka z sosem i jogurt miętowy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Składniki koft:

750 g mielonego mięsa kurczaka

2 łyżki stołowe posiekanej, świeżej mięty

2 łyżeczki startego, świeżego imbiru

1 łyżeczka zmielonej, suszonej kolendry

½ łyżeczki garam masali

1 łyżeczka ostrego, sproszkowanego chilli

60 ml jogurtu naturalnego

3 łyżki stołowe ghee (sklarowanego masła)



Składniki sosu:

2 cebule w plasterkach

2 ząbki czosnku

½ łyżeczki ziaren wyjętych ze strąków kardamonu

1 łyżeczka garam masali

1 łyżeczka kurkumy

1 łyżeczka nasion kuminu

1 łyżka przecieru pomidorowego

2 posiekane pomidory

2 posiekane oberżyny

2 posiekane papryczki chilli

250 ml wywaru drobiowego

1 łyżka stołowa liści kolendry



Do podania:

2 łyżki stołowe jogurtu naturalnego

1 łyżka stołowa porwanych liści mięty

ugotowany ryż



Przygotowanie:

W misce wymieszaj mięso, miętę, imbir, kolendrę, garam masalę, chilli i jogurt. Formuj owalne lub podłużne kotleciki. Jeśli są za mokre i się rozpadają, dodaj nieco mąki. Ułóż na tacy i wstaw do lodówki. Na dużej patelni rozgrzej połowę masła. Smaż kofty, aż będą brązowe. Osusz na papierowych ręcznikach kuchennych. Na tej samej patelni rozgrzej resztę masła. Wrzuć cebulę, czosnek, kardamon, garam masalę, kurkumę i kumin. Smaż mieszając, aż cebula zbrązowieje. Dodaj przecier pomidorowy, pomidory, oberżyny i chilli. Duś pod przykryciem przez 15-20 minut. Odkryj gotowy sos, włóż kofty i duś w sosie przez 10 minut. Tuż przed podaniem wymieszaj miętę z jogurtem. Nałóż kofty do miski. Podawaj z jogurtem miętowym i ryżem.



Opracowano na podstawie „Coxon gotuje dla afrykańskich królów”, odc. 2





powrót

Podobne przepisy

Jogurtowe curry z kurczakiem
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Kotlety wieprzowe z oliwkami i cytryną
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Kacze piersi
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania dietetyczne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Czulent
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia żydowska
Kurczak gotowany w glinianym garnku
Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.