Marieta  Marecka

Kofty wołowo-indycze z zimnym dipem z melona


Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

odsłon: 1503

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

400 g mielonej wołowiny dość tłustej najlepiej z karkówki

200 g mielonego indyka

1 łyżeczka kolendry

1 łyżeczka kuminu

2 ząbki czosnku

2 cm imbiru

1 łyżeczka cynamonu

1 łyżeczka słodkiej papryki

1 łyżeczka ostrej papryki

3 goździki

1 mała cebula

1 listek laurowy

½ łyżeczki startej gałki muszkatołowej

Sól

pieprz

świeża mięta

Sos do podania:

1 kubeczek śmietany 12% ok. 200 ml

świeża mięta

świeża bazylia

¼ zielonego melona Galia lub żółtego

sól

pieprz

patyczki do szaszłyków

chlebki pita podrumienione

mix sałat skropiony cytryną i oliwą

 

Przygotowanie:

Kolendrę, kumin i goździki wrzucamy na suchą patelnię, podgrzewamy całość, aż zacznie pachnieć. Przekładamy do moździerza, wkruszamy listek laurowy i ucieramy.
Imbir i czosnek ścieramy na tarce, cebulkę bardzo drobno kroimy.
Mięso wołowe łączymy ze zmielonym indykiem.
Dodajemy wszystkie przyprawy i drobno posiekaną miętę, bardzo dokładnie mieszamy najlepiej dłońmi i odstawiamy najlepiej na min. 1 godzinę do lodówki.
W tym czasie przygotowujemy sos. Zioła szatkujemy bardzo drobno, melona kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Łączymy wszystko ze śmietaną, doprawiamy solą i pieprzem i chłodzimy.
Patyczki do szaszłyków moczymy w wodzie. Nabieramy sporą ilość mięsa i w dłoniach mocno ściskamy i formujemy podłużne kształty. W środek wbijamy mokry patyczek.
Na mocno rozgrzanej patelni układamy niezbyt ciasno przygotowane kofty i smażymy ok. 4 minut z każdej strony, aż ładnie się zrumienią.
Podajemy z ciepłymi chlebkami naan lub pita z sałatami i zimnym sosem z melona i ziół.

powrót

Podobne przepisy

Boeuf Stroganow
Jan i Jakub   Kuroniowie
Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia rosyjska
Indyk pieczony z brzoskwiniami i imbirem
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Potrawy wielkanocne, Dania z indyka
kuchnia świata: Kuchnia polska
Kotlety jagnięce w ziołach
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
(odc.10)pieczeń cielęca
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Panierowane żeberka jagnięce
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Dekadencja (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Kaczka po pekińsku
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 38)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z kaczki
kuchnia świata: Kuchnia chińska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.