Marieta  Marecka

Kofty wołowo-indycze z zimnym dipem z melona


Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

odsłon: 1400

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

400 g mielonej wołowiny dość tłustej najlepiej z karkówki

200 g mielonego indyka

1 łyżeczka kolendry

1 łyżeczka kuminu

2 ząbki czosnku

2 cm imbiru

1 łyżeczka cynamonu

1 łyżeczka słodkiej papryki

1 łyżeczka ostrej papryki

3 goździki

1 mała cebula

1 listek laurowy

½ łyżeczki startej gałki muszkatołowej

Sól

pieprz

świeża mięta

Sos do podania:

1 kubeczek śmietany 12% ok. 200 ml

świeża mięta

świeża bazylia

¼ zielonego melona Galia lub żółtego

sól

pieprz

patyczki do szaszłyków

chlebki pita podrumienione

mix sałat skropiony cytryną i oliwą

 

Przygotowanie:

Kolendrę, kumin i goździki wrzucamy na suchą patelnię, podgrzewamy całość, aż zacznie pachnieć. Przekładamy do moździerza, wkruszamy listek laurowy i ucieramy.
Imbir i czosnek ścieramy na tarce, cebulkę bardzo drobno kroimy.
Mięso wołowe łączymy ze zmielonym indykiem.
Dodajemy wszystkie przyprawy i drobno posiekaną miętę, bardzo dokładnie mieszamy najlepiej dłońmi i odstawiamy najlepiej na min. 1 godzinę do lodówki.
W tym czasie przygotowujemy sos. Zioła szatkujemy bardzo drobno, melona kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Łączymy wszystko ze śmietaną, doprawiamy solą i pieprzem i chłodzimy.
Patyczki do szaszłyków moczymy w wodzie. Nabieramy sporą ilość mięsa i w dłoniach mocno ściskamy i formujemy podłużne kształty. W środek wbijamy mokry patyczek.
Na mocno rozgrzanej patelni układamy niezbyt ciasno przygotowane kofty i smażymy ok. 4 minut z każdej strony, aż ładnie się zrumienią.
Podajemy z ciepłymi chlebkami naan lub pita z sałatami i zimnym sosem z melona i ziół.

powrót

Podobne przepisy

Medaliony z indyka z ananasem i serem
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Kluski z kurczakiem, jarzynami i orzeszkami ziemnymi
Przepis z programu Nancy Lam Orzechowe noce (odc.4)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne, Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia indonezyjska
Lekki pasztet do smarowania z konfiturą ze śliwek
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy 2 (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia polska
Kurczak satay
Przepis z programu Nancy Lam Kurczak, wieprzowina i krewetki (odc. 1)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia tajska
Saltimbocca
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Tażin z kurczakiem, oliwkami i cytrynowym confit
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia marokańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.