Kofty wołowe w curry i ryż z fasolką i groszkiem

Przepis z programu 15 minut Jamiego (odc. 32)
trudność: łatwe

Kofty wołowe w curry i ryż z fasolką i groszkiem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:



curry:

400 g mielonej chudej wołowiny

1 opakowanie (250g) gotowanej zielonej soczewicy (albo odsączona i przepłukana zielona soczewica z puszki)

1 czubata łyżeczka mieszanki przypraw garam masala

oliwa

3 dojrzałe pomidory

1 kawałek imbiru wielkości kciuka

2 dymki

1 świeża czerwona chili

1 pęczek świeżej kolendry

1 łyżeczka kurkumy

1 łyżeczka płynnego miodu

2 czubate łyżeczki pasty curry rogan josh

½ puszki (200 ml) odtłuszczonego mleczka kokosowego

4 łyżki chudego naturalnego jogurtu, do podania

1 cytryna



ryż:

1 kubek (300 g) ryżu basmati

5 strączków kardamonu

200 g zielonej fasolki szparagowej

200 g mrożonego zielonego groszku

2 nie upieczone papadamy



Przygotowanie:



Włóż mieloną wołowinę oraz soczewicę do miski, dopraw solą, pieprzem i garam masalą, a następnie wymieszaj czystymi dłońmi, mocno ugniatając. Podziel mieszaninę na pół i wilgotnymi dłońmi szybko zagnieć 12 wąskich podłużnych „kiełbasek”. Rozłóż je na patelni z 1 łyżką oliwy i smaż, obracając gdy się zrumienią.

Wsyp 1 kubek ryżu do garnka, zalej dwoma kubkami wrzątku, dodaj strączki kardamonu, odetnij szypułki fasolki szparagowej, dodaj fasolkę do garnka z ryżem i gotuj na średnim ogniu pod przykryciem. Włóż do blendera pomidory, obrany imbir, dymki, połówkę chili, łodyżki kolendry, kurkumę, miód i pastę curry, zalej mleczkiem kokosowym i zmiksuj szybko, aż składniki się połączą. Zalej zrumienione kofty przygotowanym sosem, zagotuj i dopraw do smaku.

Dodaj groszek do garnka z ryżem i fasolką, wymieszaj i gotuj jeszcze 2 minuty. Połam na kawałki nie upieczone papadamy i wstaw je do kuchenki mikrofalowej (moc 800 W) na 1-2 minuty, póki nie spęcznieją. Pokrój drobno resztę chili oraz listki kolendry i posyp nimi curry, udekoruj kilkoma łyżeczkami jogurtu i podaj z cząstkami cytryny, papadamami i ryżem z groszkiem i fasolką.



© Jamie Oliver

www.jamieoliver.com



powrót

Podobne przepisy

Barszcz czerwony
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Barszcz
kuchnia świata: Kuchnia polska
Szybki barszcz czerwony
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Barszcz
Barszcz czerwony i ziołowe ravioli
Gosia  Molska
Przepis z programu Babeczki wigilijne (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Barszcz
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Żeberka wieprzowe
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 odc. 1
trudność: łatwe
rodzaj dania: Żeberka
kuchnia świata: Kuchnia polska
Żeberka po kowbojsku
Ainsley Harriot
Przepis z programu Ainsley rusza w plener (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Żeberka
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.