Kofta z jagnięciny

Przepis z programu W interesie mięsożercy (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia arabska

Kofta z jagnięciny
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

500 g mielonej jagnięciny

1 ząbek czosnku

1 łyżka kminu rzymskiego

1 łyżka ziaren kolendry

1 łyżka skórki z cytryny

1 łyżeczka sumak

świeża natka pietruszki

świeża kolendra

oliwa

sól

pieprz

 

 

Przygotowanie:


Upraż ziarna kminu rzymskiego i kolendry i rozgnieć je w moździerzu. Przypraw mięso przygotowaną mieszanką, sumakiem, skórką z cytryny, rozdrobnionym czosnkiem, solą i pieprzem. Posyp je posiekaną natką pietruszki i listkami kolendry. Wymieszaj wszystko dłońmi. Możesz odstawić mięso na pół godziny, żeby smaki się przegryzły, ale to nie jest konieczne. Uformuj ruloniki i nadziej je na szpikulec. Skrop kiełbaski oliwą i przypraw je solą. Połóż szpadki na ruszcie lub na naczyniu do zapiekania. Piecz je przez kilka minut w 210 stopniach Celsjusza. Podawaj skropione sokiem z cytryny, z chlebkiem pita i sałatką tabouleh.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.