Jamie  Oliver

Kofta z jagnięciny z pistacjami w cienkim chlebku, z pikantną sałatką


Przepis z programu Jamie w domu 2 (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia arabska

Kofta z jagnięciny z pistacjami w cienkim chlebku, z pikantną sałatką
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

500g mięsa z łopatki czy karkówki jagnięcej

pokrojonej na w dwuipółcentymetrową kostkę

2 kopiaste łyżki świeżych listków tymianku

1 płaska łyżka chili w proszku

1 płaska łyżka mielonego kminu

4 płaskie łyżki sumaka (jeśli nie uda się wam go znaleźć

otrzyjcie skórkę z jednej cytryny)

sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz

porządna garść łuskanych pistacji

kilka garści mieszanki listków sałatowych

jak sałata rzymska

cykoria

rukola

opłukanych

osuszonych w wirówce i pokrojonych na kawałki

listki z małego pęczku mięty

1 czerwona cebula

bardzo drobno pokrojona na talarki lub półtalarki

1 cytryna

listki z pęczku natki pietruszki

oliwa extra virgin

4 duże płaskie chlebki

np. pita albo tortille

4 kopiaste łyżki jogurtu naturalnego

 

 

Przygotowanie:


Najlepiej byłoby upiec kofty na grillu, ale jeśli nie będzie to możliwe, nagrzejcie maksymalnie grill w piekarniku albo patelnię grillową. Tak czy inaczej, rozgrzejcie sprzęt, na którym będziecie piec kofty.
Mięso włóżcie do malaksera wraz z większością tymianku, chili, kminu i sumaku (zostawiając odrobinę z każdej przyprawy do posypania później), szczyptą soli i pieprzu oraz pistacjami. Miksujcie pulsacjami, aż masa będzie gładka (ale nie nazbyt rozbita). Podzielcie mięso na cztery równe porcje. Weźcie metalowe szpikulce lub namoczone wcześniej patyczki do szaszłyków. Mokrymi rękoma oblepcie szpikulce mięsem. Formując mięso zostawcie nierówną powierzchnię z odciśniętymi na nim śladami palców—kofty będą miały lepszą fakturę po upieczeniu. W jednej misce wymieszajcie sałatkowe listki z miętą, w drugiej—pokrojoną cebulę ze szczyptą soli i pieprzu oraz sokiem z cytryny (sok sprawi, że cebula straci ostry smak i zmięknie). Pościskajcie cebulę palcami, a następnie wymieszajcie z listkami pietruszki. Grillujcie kofty aż będą przypieczone na złoto-brązowo ze wszystkich stron. Doprawcie listki sałatkowe odrobiną oliwy extra virgin, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Podgrzejcie płaskie chlebki na patelni grillowej (albo pod grillem w piekarniku) przez 30 sekund. Połóżcie każdy chlebek na osobnym talerzu i nałóżcie trochę listków sałatkowych i cebuli z pietruszką. Kiedy kofty będą gotowe, zsuńcie je ze szpikulców na chlebki. Możecie je zostawić w całości lub porwać na kawałki, jak ja to zrobiłem. Posypcie resztą sumaka, chili, kminu, tymianku oraz odrobiną soli i pieprzu. Możecie sami wymieszać na chlebku kawałki kofty z sałatką, polać jogurtem i zawinąć w chlebki albo zanieść do stołu, gdzie goście sami wszystko wymieszają i pozawijają w chlebki.

powrót

Podobne przepisy

Kurczak z orzechami nerkowca
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia tajska
Poulet au paprika
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Amerykańskie śniadanie
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Schabowe z ziarnami słonecznika
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt 2 (odc. 3)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania dietetyczne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Kartacze z grzybami i kindziukiem
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 6 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Bażant gotowany z selerem
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.