Tomasz Jakubiak

Kociołek cygański


Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

odsłon: 547

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

2 garści suszonych grzybów

świeże grzyby (według uznania)

1 kg ziemniaków

4 marchewki

4 cebule

5 ząbków czosnku

0,5 główki świeżej kapusty

1 kg mięsa wieprzowego (karkówka)

kurczak

0,5 kg wiejskiej kiełbasy

sól

pieprz

majeranek

ziele angielskie

listek laurowy

owoce jałowca

 

Przygotowanie:

Do zawieszonego nad ogniskiem kociołka z wodą należy wrzucić listek laurowy, owoc jałowca, ziele angielskie, odrobinę soli i pieprzu.
Następnie umyć, obrać i pokroić ziemniaki, marchewkę, cebulę, czosnek, świeżą kapustę, mięso i kiełbasę. Do kociołka wrzucić wszystkie pokrojone składniki.
Po około 15 minutach należy wrzucić kolejne dodatki namoczone suszone grzyby, kawałki mięsa z kurczaka, kiełbasę pokrojoną w kostkę, cebulę i czosnek. Gotować do momentu, aż składniki będą miękkie. Smacznego!

powrót

Podobne przepisy

Chili con carne
Kim McCosker
Przepis z programu 4 składniki (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej, Kuchnia meksykańska
Wieprzowina z pól ryżowych
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Biximatur
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 36)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia skandynawska
Smażona konserwowa wołowina
Delia  Smith
Przepis z programu Szkoła gotowania Delii Smith odc.2
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska
Serca drobiowe w sosie z prostymi kluseczkami gryczanymi
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 3 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.