Marieta  Marecka

Knedle z truskawkami


Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 odc. 10
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia polska

Knedle z truskawkami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 1
średnia głosów: 5.0

Składniki:

500 g ugotowanych ziemniaków

120 g mąki pszennej

40 g kaszy manny

1 jajo

3 łyżki stopionego masła

sól

mrożone truskawki

kilka listków świeżej mięty

cukier do podsypania owoców oraz do posypania knedli

bułka tarta

masło do bułki

 

Przygotowanie:

Ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy mąkę, jajo, stopione masło, sól i wyrabiamy gładkie ciasto. Na podsypanej mąką stolnicy wałkujemy ciasto na grubość ok. 6-7 mm i wycinamy dość spore krążki, na każdym kładziemy truskawki i łyżeczkę cukru. Zlepiamy zgrabne knedelki. Gotujemy ok. 10 minut w osolonym wrzątku. Podajemy okraszone bułeczką, uprażoną na maśle, dodatkowo można obsypać je cukrem.

powrót

Podobne przepisy

(odc.01) penne alla vesuviana
Sophie Grigson
Przepis z programu Słoneczne smaki Sophie (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Pasta vongole
Rick Stein
Przepis z programu Morska odyseja Ricka Steina (odc.1)
trudność: brak
rodzaj dania: Makarony, kluski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Kluski z kurczakiem, jarzynami i orzeszkami ziemnymi
Przepis z programu Nancy Lam Orzechowe noce (odc.4)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne, Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia indonezyjska
(odc.01) orecchiette z brokułami, pomidorami i anchois
Sophie Grigson
Przepis z programu Słoneczne smaki Sophie (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Smażony makaron z krewetkami tygrysimi
Sophie Grigson
Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia chińska
Makaron z sosem putanesca
Rick Stein
Przepis z programu Morska odyseja Ricka Steina (odc. 1)
trudność: brak
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.