Marieta  Marecka

Knedle z truskawkami


Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 odc. 10
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia polska

Knedle z truskawkami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 1
średnia głosów: 5.0

Składniki:

500 g ugotowanych ziemniaków

120 g mąki pszennej

40 g kaszy manny

1 jajo

3 łyżki stopionego masła

sól

mrożone truskawki

kilka listków świeżej mięty

cukier do podsypania owoców oraz do posypania knedli

bułka tarta

masło do bułki

 

Przygotowanie:

Ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy mąkę, jajo, stopione masło, sól i wyrabiamy gładkie ciasto. Na podsypanej mąką stolnicy wałkujemy ciasto na grubość ok. 6-7 mm i wycinamy dość spore krążki, na każdym kładziemy truskawki i łyżeczkę cukru. Zlepiamy zgrabne knedelki. Gotujemy ok. 10 minut w osolonym wrzątku. Podajemy okraszone bułeczką, uprażoną na maśle, dodatkowo można obsypać je cukrem.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.