Knedle z macy

Przepis z programu Nowe imperium kulinarne (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia żydowska

Knedle z macy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

10 sztuk macy

1 duża cebula

1 łyżka oliwy

3 jajka

3 łyżki drobnej mąki z macy

2 łyżeczki bulionu drobiowego w proszku

sól i pieprz

 

 

Przygotowanie:


Połamać macę na drobne kawałki, wysypać na durszlak, polać zimną wodą i osączyć. Cebulę obrać i drobno posiekać. Rozgrzać na patelni oliwę, wrzucić cebulę i usmażyć na złoty kolor. Włożyć do miski osączoną macę i podsmażoną cebulę, wbić jajka, dodać mąkę z macy, bulion, doprawić solą i pieprzem i dobrze wymieszać. Czubate łyżeczki masy formować w dłoniach w kulki i odkładać na tacę. Zagotować duży garnek osolonego wrzątku, wrzucić knedle i gotować 20 minut. Osączyć i rozłożyć na talerze z gorącym rosołem. Knedle przykryte folią można przechować w lodówce i odgrzać w rosole.

powrót

Podobne przepisy

Duszona cebula
Annabel  Langbein
Przepis z programu Annabel Langbein - kuchnia w stylu wolnym (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
Bliny
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia rosyjska
Ciasto na naleśniki
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Falafel z surówką z marchewki i zieloną tahiną
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia arabska
Bezglutenowe muesli
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
Kuleczki orzechowo-pomarańczowe
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 45)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.