Marieta  Marecka

Knedelki z bułki


Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia polska

Knedelki z bułki
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

Składniki:

5 czerstwych bułek

200 ml mleka

50 g wędzonego boczku

1 średnia cebula

1 jaja

½ pęczka pietruszki

1 ząbek czosnku

1 łyżka masła

sól

pieprz

gałka muszkatołowa

ew. bułka tarta lub mąka, jeśli ciasto wyjdzie zbyt rzadkie

Przygotowanie:

Bułkę kroimy w kostkę, piętki odkładamy. Mleko podgrzewamy i wlewamy do bułki. Odstawiamy na 30 minut, aż bułka wchłonie płyn. Na suchej patelni prażymy boczek, ściągamy go z patelni . Cebulkę kroimy drobno i szklimy na patelni po boczku z dodatkiem masła. Na koniec dodajemy poszatkowany ząbek czosnku. Boczek, cebulę z czosnkiem dodajemy do bułki. Doprawiamy całość solą, pieprzem i gałka muszkatołową. Dodajemy jajo i wyrabiamy ciasto. Zagotowujemy wodę w garnku dodając do niej 1 łyżeczkę soli. Mokrymi dłońmi formujemy małe knedelki i gotujemy ok. 15 minut w gorącej, ale nie wrzącej wodzie. Na początek można wrzucić jednego knedelka i sprawdzić, czy się nie rozpada, jeśli to nastąpi należy dodać do ciasta trochę mąki lub bułki tartej. Podajemy gorące najlepiej z sosem grzybowym.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.