Tomasz Jakubiak

Kluski ziemniaczano-ciecierzycowe z sosem z jałowcową


Przepis z programu Jakubiak lokalnie 5 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski

odsłon: 1144

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

Kluski:

kilogram ugotowanych ziemniaków

puszka ciecierzycy

czerwona papryczka chilli

3 ząbki czosnku

szczypta pieprzu

łyżka kwaśnego jogurtu

łyżka mąki ziemniaczanej

Sos z jałowcową:

3 pęta małej kiełbasy jałowcowej

seler naciowy

duży kawałek imbiru

papryczka chilli

2 czerwone cebule

pół żółtej papryki

pół zielonej papryki

szczypta ziaren kolendry

łyżeczka ziaren kozieradki

kilka ziaren kardamonu

olej

dwie szczypty soli

100 ml białego wina

łyżka jogurtu naturalnego

2 szczypty cukru

cytryna

Przygotowanie:

Kiełbasę, seler, imbir i chilli pokrój w plastry. Papryki i cebulę w dużą kostkę. Na patelni upraż ziarna kolendry, kozieradkę i kardamon.
Na patelnię wlej olej i wrzuć wszystkie składniki i dopraw solą. Dolej wino i dodaj jogurt. Dodaj odrobinę cukru i sok z cytryny. Gotuj na małym ogniu ok 30 minut.
Ziemniaki i ciecierzycę przeciśnij przez praskę. Dodaj posiekaną papryczkę chilli, czosnek, pieprz i jogurt. Ciasto zagęść mąką ziemniaczaną.
Z wyrobionego ciasta uformuj na desce wałeczek i potnij w średnie kluseczki. Kluseczki gotuj do momentu wypłynięcia.
Na talerz nałóż sos z warzywami i kiełbasą a na wierzch kluseczki. Danie udekoruj pokrojoną papryką. Smacznego!

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.