Kluski z ricottą

Przepis z programu Kucharze świata (odc.1)
trudność: trudne
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia austriacka

Kluski z ricottą
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Ten bardzo austriacki deser łączy kluski z ricottą – oraz truskawki. Kulki wielkości piłeczek golfowych obtacza się w doprawionej cynamonem, przyrumienionej bułce tartej. Do dekoracji talerzy można zamiast angielskiego kremu budyniowego lub bitej śmietany użyć śmietany kwaśnej, która złagodzi słodycz deseru. Cukier waniliowy to zwykły, drobny kryształ, w którym przechowywane są rozkrojone laski wanilii – można go zastąpić ¼ łyżeczki ekstraktu waniliowego. Jeśli dysponujecie małymi jajkami –użyjcie 2 całe, zamiast 1 całego i 1 żółtka.





Kluski

2 łyżki stołowe niesolonego masła o temperaturze pokojowej

¼ szklanki cukru pudru

skóra z 1 limonki

skóra z ½ pomarańczy

szczypta soli

1 duże jajko

1 żółtko

½ kg sera ricotta o temperaturze pokojowej

1/3 szklanki bułki tartej

1/3 szklanki mąki tortowej



„Panierka” z bułki tartej

2 szklanki drobnej bułki tartej

¼ niesolonego masła

1/3 szklanki cukru pudru

1 łyżka stołowa cukru waniliowego

½ łyżeczki cynamonu



Dodatkowo

10 dużych truskawek

1 ½ szklanki przecedzonego przez sitko puree z truskawek

½ szklanki kwaśniej śmietany



Przygotowanie klusek

Elektrycznym mikserem ucieramy w misce masło, aż będzie puszyste. Dodajemy cukier i ucieramy, dopóki się nie rozpuści. Dodajemy skórkę z limonki i pomarańczy, oraz sól, a potem jajko i żółtko – i nadal ubijamy. Następnie dodajemy ser i ucieramy, aż masa będzie jednolita. Wsypujemy bułkę tartą oraz mąkę i mieszamy łyżką. Przykrywamy folią i schładzamy co najmniej przez godzinę. Mieszankę można przyrządzić z jednodniowym wyprzedzeniem.



Zagotowujemy wodę w dużym garnku i zmniejszamy ogień. Ręcznie formujemy tuzin okrągłych klusek. Wrzucamy je do gorącej wody i trzymamy w niej 17 – 20 minut. W tym czasie woda nie powinna wrzeć, gdyż kluski mogłyby się rozlecieć. Wyjmujemy je łyżką cedzakową i osączamy na papierowym ręczniku.



Przygotowanie „panierki”

Podsmażamy bułkę tartą na maśle na średnim ogniu – mieszając cały czas, aż bułka wchłonie całe masło i ładnie się zezłości. Dodajemy cukier, cukier waniliowy oraz cynamon – i mieszamy, aż do połączenia składników. Zestawiamy z ognia.



Przygotowanie deseru

6 truskawek kroimy wzdłuż na pół i odkładamy. Dna talerzy pokrywamy truskawkowym puree, zachowując trochę do dekoracji. Śmietanę przekładamy do plastikowej butelki i ozdabiamy puree trzema koncentrycznymi kręgami. Za pomocą wykałaczki lub ostrego czubka noża robimy 4 linie od środka ku brzegom talerzy – na wysokości godziny 12, 3, 6 i 9. Pomiędzy nimi rysujemy dodatkowe linie, a następnie w wolnych miejscach rysujemy linie w przeciwnym kierunku. Obtaczamy kluski w przyrumienionej bułce tartej. Umieszczamy 3 sztuki pośrodku każdego talerza. Zanurzamy po 3 połówki truskawek w pozostałym puree i dekorujemy nimi każdą porcję. Po jednej całej, również zanurzonej w puree truskawce kładziemy na wierzchu klusek.



© Gunter Gaderbauer

powrót

Podobne przepisy

Mix grillowanych owoców
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania z grilla
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Sorbet cytrynowy z tequilą
Aaron Craze
Przepis z programu Rude Boy w kuchni (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Kasza manna z bananami i bakaliami
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Pudding ryżowy z wanilią i różową gruszką
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 3 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Jądra z czekolady i orzechów laskowych
Gary  Mehigan
Przepis z programu Męski weekend (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.