Tomasz Jakubiak

Kluski z bryndzy z sosem warzywnym


Przepis z programu Jakubiak lokalnie 2 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski

odsłon: 2977

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

Kluski z bryndzy:

300 g bryndzy

2 szklanki mąki

jajko

2 łyżki syropu z pędów sosny

 

Sos warzywny:

1 żółta cukinia

1 zielona cukinia

3 ząbki czosnku

czerwona cebula

6 pomidorków cherry

oliwa do przesmażenia

sól, pieprz

4 liście czerwonej i zielonej bazylii

sok z połowy cytryny

 

Przygotowanie:

Z bryndzy, jajka, mąki i syropu zrób ciasto. Uformuj wałeczki i pokrój je na kluseczki.
Gotuj we wrzącej i osolonej wodzie do momentu aż wypłyną. Cukinie i cebulę pokrój w kostkę. Czosnek na cienkie plasterki. Na oliwie przesmaż warzywa. Dopraw je solą i pieprzem. Dodaj połówki pomidorków cherry, bazylię i sok z cytryny. Całość wymieszaj. Do gotowego sosu dodaj ugotowane kluseczki. Smacznego!

powrót

Podobne przepisy

 Gnocchi z grzybami, żurawiną i ricottą
Adriana Marczewska
Przepis z programu Ślinotok (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Spaghetti marinara
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
(odc.01) penne alla vesuviana
Sophie Grigson
Przepis z programu Słoneczne smaki Sophie (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Domowy makaron tagliatelle
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.