Kluski szpinakowe a la śląskie

Kluski szpinakowe a la śląskie
Oceń przepis:
32 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC GOTOWANIA 2 odc. 10
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Makarony, kluski
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • 600 g ugotowanych ziemniaków
  • 450 g szpinaku mrożonego, rozdrobnionego
  • 1 jajko
  • ¾ szklanki mąki ziemniaczanej
  • sól
  • parmezan i oliwa do podania

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Ziemniaki przeciskamy przez praskę kiedy są jeszcze ciepłe, rozkładamy je na stolnicy do odparowania. Dodajemy jajko, mąkę, sól i zagniatamy szybko gładkie ciasto. Formujemy wałek, który kroimy na ok. 2,5 cm kawałki, każdy z nich toczymy w kształcie kulek i na środku robimy palcem dołek. Gotujemy w osolonym wrzątku ok. 3 minut od czasu, aż wypłyną na powierzchnię. Podajemy jako dodatek do dań lub osobne danie polane oliwą i posypane startym parmezanem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA