Marieta  Marecka

Kluski drożdżowe na parze


Przepis z programu ABC GOTOWANIA 6 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski

Kluski drożdżowe na parze
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 1
średnia głosów: 5.0

Składniki:

0,5 kg mąki pszennej

30 g drożdży świeżych

40 g cukru pudru

2 jaja

3 łyżki stopionego masła

250-300 ml mleka

sól

 

Przygotowanie:

Przygotowujemy rozczyn drożdżowy: rozcieramy drożdże z 1 łyżką cukru pudru, jak będą płynne, dolewamy ciepłe mleko, mieszamy i dosypujemy część mąki, po trochu. Ucieramy, całość powinna przypominać gęstą śmietanę. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
W tym czasie do miski przesiewamy pozostałą mąkę, dodajemy sól, pozostały cukier wbijamy jaja (można je wcześniej rozkłócić w kubeczku i dopiero dolać do mąki).
Gotowy rozczyn wlewamy do mąki i wyrabiamy ciasto, dłońmi lub w robocie kuchennym z zamontowanym hakiem. Jak zacznie odchodzić od ścianek dolewamy roztopione, przestudzone masło i wyrabiamy nadal. Jeśli będzie się zbyt mocno kleić, należy delikatnie podsypać mąką. Przykrywamy ściereczką i odkładamy do wyrośnięcia.
Zagotowujemy wodę w garnku, nakładamy naczynie do gotowania na parze lub mocujemy lnianą ściereczkę. Ciasto dzielimy na 8 porcji i formujemy zgrabne bułeczki. Układamy w naczyniu do gotowania i przykrywamy pokrywką. Parujemy kluski ok. 10 minut, aż porządnie wyrosną. Podajemy z sosami słodkimi i wytrawnymi, z mięsem pieczonym, klopsami. Idealnie komponują się z tradycyjną kaczką po poznańsku i modrą kapustą.

powrót

Podobne przepisy

Kolorowe kluchowisko - Izabela Kulińska
Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze (odc. 5)
trudność: trudne
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia polska
Pasta fresca z domowym pesto
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt 2 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Smażony makaron z chińskim szczypiorkiem
Sophie Grigson
Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia chińska
Makaron tagliatelle w sosie arabiata
Przepis z programu Szefowie kuchni 2 (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Kluski z kurczakiem, jarzynami i orzeszkami ziemnymi
Przepis z programu Nancy Lam Orzechowe noce (odc.4)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne, Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia indonezyjska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.