Gary  Rhodes

Kluski chrzanowe


Przepis z programu Gary Rhodes w kuchni przez cały rok (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski

Kluski chrzanowe
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

75 g mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

75 g tartej bułki

75 g masła

sól i pieprz

2 łyżki stołowe drobno startego chrzanu

skórka startą z 2 gorzkich pomarańczy

1 łyżka stołowa posiekanej natki

szczypta posiekanego rozmarynu

1 białko

mąka do oprószenia stolnicy

roztopione masło do posmarowania

 

 

Przygotowanie:


Wrzuć do malaksera mąkę, proszek do pieczenia, tartą bułkę i masło. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj drobno starty chrzan i miksuj, aż powstanie masa przypominająca zacierki. Przełóż do miski. Dodaj skórkę startą z gorzkich pomarańczy, posiekaną natkę i szczyptę posiekanego rozmarynu. Wlej białko i dokładnie wymieszaj. Wyłóż ciasto na stolnicę i oprósz mąką, żeby się nie kleiło. Uformuj wałek, podziel na 8 równych części i utocz kulki. Ułóż je na pergaminie posmarowanym masłem. Gotuj na parze. Będą gotowe po 20 minutach. Przed podaniem można je posmarować roztopionym masłem. Pasują do duszonej wołowiny.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.