Tomasz Jakubiak

Kluska miedzianogórska


Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski

odsłon: 319

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

0,5 kg mąki

1 jajko

odrobina ciepłej wody

 

Farsz:

20 dag kiszonej kapusty,

10 dag suszonych grzybów,

1 łyżka masła,

1 mała cebula.

 

Farsz II:

5 dużych surowych ziemniaków

2 ugotowane ziemniaki

żółtko

10 dag drobno posiekanego boczku wędzonego

pieprz

sól

 

Dodatki:

masło

sól

pieprz

oregano

Przygotowanie:

Z mąki, jajka i wody wyrób ciasto. Rozwałkuj je na bardzo cienki placek i włóż na 5 min. do garnka z gorącą wodą. Obgotowane ciasto wyjmij i wyłóż na lnianą ściereczkę.
Przygotuj farsze do nadziania.
Na maśle podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę. Dodaj posiekane grzyby, uprzednio namoczone.
Na samym końcu dodaj pokrojoną kiszoną kapustę.
Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i podsmaż. Dopraw solą i pieprzem.
Przygotuj drugi farsz. Ziemniaki zetrzyj na tarce i odciśnij. Połącz je z ugotowanymi i rozdrobnionymi ziemniakami, żółtkiem i boczkiem. Całość dopraw solą i pieprzem.
Na ciasto nałóż farsz z ziemniaków, a następnie farsz z kapusty. Zwiń ciasto jak roladę. Boki ciasta zagnieć.
Zwiń kluskę w gazę, obwiąż szpagatem i gotuj w wrzącej wodzie przez 10-15 minut. Kluskę podawaj z masłem z odrobiną świeżego tymianku.

powrót

Podobne przepisy

Spaghetti carbonara
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
Kluski turlane z kurczakiem i kaparami
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności 2 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia polska
Makaron ryżowy smażony z krewetkami i tofu
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia chińska
Makaron z krewetkami
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Maryla al dente (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Makaron z sosem orzechowym
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.