Kluseczki marchewkowe z sosem kurkowym - Izabela Kulińska

Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia polska

odsłon: 7120

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

Sos:

ok. 1/2 kg kurek

1 cebula

1/2 szkl. śmietany kremówki

2 czubate łyżki posiekanego koperku

2 - 3 łyżeczki masła

 

Kluseczki:

1 - 1,5 szkl. mąki pszennej luksusowej

2 jajka

3 - 5 ząbków czosnku

4 średniej wielkości marchewki

 

Do smaku:

sól

pieprz mielony czarny i ziołowy

odrobina cukru

gałązki świeżego koperku

 

Przygotowanie:


Sos
W rondelku rozgrzewam masło, podsmażam posiekaną drobno cebulę aż się zeszkli. Dorzucam grzyby - jeśli świeże to dokładnie oczyszczone i jeśli trzeba opłukane - jeśli mrożone to lekko odmrożone i osączone z nadmiaru wody - jeśli są duże to najpierw je kroję albo rwę palcami na nieco mniejsze kawałki, ale nie za drobno. Grzyby z cebulą podsmażam na silnym ogniu żeby odparować nadmiar wody - nie za długo bo grzyby nie lubią długiej obróbki więc kilka minut wystarczy. Wlewam śmietankę, a gdy się zagotuje i sos zacznie gęstnieć doprawiam do smaku solą, pieprzem, dosypuję też trochę koperku i odstawiam na czas robienia klusek.

Kluski
Marchewkę i czosnek obieram, marchew kroję na mniejsze kawałki. Wszystko umieszczam w garnku, zalewam niewielką ilością wody i gotuję do miękkości lekko słodząc. Miękkie odcedzam i miksuję na gładką masę. Do lekko przestudzonego puree z marchewki dodaję jajka i połowę mąki, dokładnie wyrabiam łyżką, dodając jeszcze tyle mąki, aby ciasto było gęste, ale dawało nabierać się łyżeczką (konsystencja ma być jak na zwykłe kluski kładzione). W garnku zagotowuję wodę, solę ją gdy zawrze, łyżeczką nabieram niewielkie porcje ciasta i wrzucam do wody, maczając każdorazowo łyżeczkę we wrzątku, aby ciasto nie przyklejało się do niej. Kluseczki gotuję tylko kilka chwil od wypłynięcia, odcedzam. Podaję polane sosem kurkowym i posypane koperkiem.

powrót

Podobne przepisy

Makaron z sosem putanesca
Rick Stein
Przepis z programu Morska odyseja Ricka Steina (odc. 1)
trudność: brak
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Makaron z sosem śmietankowym
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Spaghetti carbonara
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

#Blogerka

27.02.2012 21:49


CYTUJ

Tytuł nie pasuje do Filmu - to jak mniemam są gwiazdki na niebie;)

#Madzikowo

27.02.2012 21:36


CYTUJ

Super, tylko ja do garnka wlewam wodę gorącą ugotowaną w czajniku bezprzewodowym. Oszczędza nam czas takie rozwiązanie sporo czasu;)

#lala99999

20.02.2012 20:11


Wrocław

CYTUJ

Obrzydliwe zmarnowałam tylko czas i pieniądze na produkty nie polecam

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.