Klopsy jagnięce z orzeszkami piniowymi i makaronem, sałatka chlebowa z orzeszkami piniowymi i piniowy łamaniec

Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień 2 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Makarony, kluski

Klopsy jagnięce z orzeszkami piniowymi i makaronem, sałatka chlebowa z orzeszkami piniowymi i piniowy łamaniec
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Klopsy jagnięce z orzeszkami piniowymi (wychodzi około 24 klopsów):

pokrojony w kostkę miąższ z jednej dużej ciabatty

120 ml mleka

60 dag mielonej jagnięciny

2 szalotki, pokrojone w drobną kostkę

ząbek czosnku, pokrojony w drobną kostkę

1,5 łyżki posiekanego tymianku

łyżka czarnego pieprzu

70 g suszonych porzeczek

120 g prażonych orzeszków piniowych

jajko

łyżeczka oliwy

sól



Sos pomidorowy do klopsów z orzeszkami piniowymi i makaronu:

2 łyżki oleju

3 posiekane ząbki czosnku

gałązka rozmarynu

800 ml pomidorów z puszki

liść laurowy

klopsy jagnięce

500 g makaronu fettuccine, ugotowanego według zaleceń na opakowaniu i odsączonego

60 g parmezanu, startego na wstążki

60 g grubo posiekanej pietruszki

sól

pieprz



Chlebowa sałatka z orzeszkami piniowymi:

miąższ jednej dużej ciabatty, pokrojony w plastry o grubości 1,25 cm

3 łyżki oliwy

gałązka tymianku

gałązka rozmarynu

0.5 kg pomidorów czereśniowych

120 g prażonych orzeszków piniowych

pół czerwonej cebuli, pokrojonej w piórka

łyżka dojrzałego octu balsamicznego

2 łyżki porwanych liści bazylii

2 łyżki porwanych liści pietruszki

2 łyżki szczypiorku pokrojonego w kawałki o długości 2,5 cm

sól

pieprz



Łamaniec z orzeszkami piniowymi:

2 łyżki masła

łyżka sody oczyszczonej

2 łyżeczki wanilii

120 ml wody

240 ml syropu kukurydzianego

400 g cukru

250 g orzeszków piniowych

sól





Klopsy jagnięce z orzeszkami piniowymi:

1. Włożyć pokrojone kawałki ciabatty do miski, zalać mlekiem i zostawić do zmięknięcia, około 10 minut.

2. Włożyć pozostałe składniki do dużej miski, dołożyć ciabattę, delikatnie wymieszać rękoma.

3. Dłońmi uformować klopsy i ułożyć na dużym naczyniu lub blasze.

4. Na żeliwnej patelni mocno rozgrzać olej, wrzucić klopsy i smażyć, póki nie zbrązowieją.



Sos pomidorowy do jagnięcych klopsów z orzeszkami piniowymi i makaronu:

1. Rozgrzać piekarnik do 190 stopni.

2. Na dużej patelni średnio mocno rozgrzać olej dodać czosnek i rozmaryn.

3. Gdy czosnek się skarmelizuje, dodać pomidory i liść laurowy. Smażyć, doprawić solą i pieprzem.

4. Dodać klopsy, piec w piekarniku przez pół godziny, póki sos pomidorowy lekko się nie zredukuje.

5. Na środku talerza ułożyć makaron, polać sosem i nałożyć 6 klopsów.

6. Udekorować pietruszką i parmezanem.



Chlebowa sałatka z orzeszkami piniowymi:

1. Rozgrzać grill.

2. Posmarować kawałki ciabatty z obu stron 2 łyżeczkami oliwy, doprawić solą i pieprzem.

3. Podpiec z obu stron na grillu, aż pieczywo będzie chrupiące i przyrumienione. Zdjąć z grilla, pokroić w 2,5 cm kawałki i włożyć do dużej miski.

4. Rozgrzać pozostałą część oliwy na średnio rozgrzanej, dużej patelni.

5. Do rozgrzanej oliwy wrzucić gałązki tymianku i rozmarynu. Zostawić, żeby olej wchłonął aromat ziół.

6. Dodać pomidory, smażyć i mieszać, aż skórka zacznie odchodzić, a pomidory lekko się przypieką. Umieścić pomidory w misce z ciabattą.

7. Dodać prażone orzeszki piniowe, czerwoną cebulę, ocet balsamiczny. Doprawić solą i pieprzem.

8. Udekorować bazylią, pietruszką i szczypiorkiem. Delikatnie zamieszać i podawać.



Łamaniec z orzeszkami piniowymi:

1. Blachę do pieczenia lekko wysmarować łyżką masła i odstawić.

2. Pozostałą część masła, proszek do pieczenia i wanilię do małej miski.

3. Włożyć pozostałe składniki do wysokiego garnka i zagotować na średnim ogniu.

4. Czekać, aż kryształy cukru rozpuszczą się.

5. Mierzyć temperaturę termometrem kuchennym. Gotować, aż płyn osiągnie temperaturę 147 stopni.

6. Zdjąć garnek z palnika, ostrożnie dodawać proszek do pieczenia, wanilię i masło, (łamaniec zacznie rosnąć). Mieszać przez 30 sekund.

7. Natychmiast wylać łamaniec z orzeszkami piniowymi na posmarowaną masłem blachę.

8. Odczekać, aż łamaniec całkowicie ostygnie. Potem połamać na kawałki.







powrót

Podobne przepisy

Kluseczki marchewkowe z sosem kurkowym - Izabela Kulińska
Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia polska
Horapa - owoce morza z makaronem udon
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia tajska
Spaghetti z wędzonym tofu i jarmużem
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 59)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Spaghetti marinara
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Filet rybny z pesto i pomidorami glazurowanymi w miodzie
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Aglio olio e peperoncino
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Maryla al dente (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.