David Gaboriaud

Klopsiki z sałatką z arbuza i dzikim ryżem


Przepis z programu David w Europie 3 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia skandynawska

odsłon: 174

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

200 g mielonej wieprzowiny

200 g mielonej wołowiny

płatki owsiane zmiksowane

szczypiorek drobno posiekany

starty ząbek czosnku

dziki ryz

pestki granatu

natka pietruszki

arbuz

imbir starty

papryczka jalapeno cienko pokrojona

listki mięty

oliwa z oliwek

cytryna (skorka i sok)

 

Przygotowanie:

Wymieszaj szczypiorek, czosnek i dwie łyżki oliwy z mielonym mięsem, dopraw solą
i pieprzem, odstaw.
Ugotuj dziki ryż wg instrukcji podanej na opakowaniu, odsącz i odstaw.
Przygotuj sałatkę z arbuza: w miseczce wymieszaj 2 łyżki oliwy, sok z cytryny, starty imbir,
papryczkę jalapeno i listki mięty. Pokrój arbuza na kawałki i wymieszaj z dressingiem, odstaw.
Uformuj kuleczki wielkości orzecha włoskiego i obtocz je w płatkach owsianych.
Następnie podsmaż je na patelni ok. 15 min, aż się zrumienią.
Wymieszaj ryż z jedną łyżką oliwy, dodaj pestki granatu oraz posiekaną natkę,
dopraw solą do smaku.
Na talerzu serwuj porcję ryżu, połóż klopsiki, dodaj listki natki i mięty do ozdoby. Podaj z
sałatką z arbuza.

powrót

Podobne przepisy

Wieprzowina po karaibsku
Aaron Craze
Przepis z programu Rude Boy w kuchni (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia karaibska
Gołąbki z indykiem
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania dietetyczne, Dania z indyka, Gołąbki
(odc.05) pieczeń wieprzowa po florencku
Sophie Grigson
Przepis z programu Słoneczne smaki Sophie (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

marks

postów: 3

25.09.2015 13:32

CYTUJ

mniam!

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.