Marieta  Marecka

Klopsiki w sosie pieczarkowym


Przepis z programu ABC GOTOWANIA
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Klopsiki w sosie pieczarkowym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 1
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

0,5 kg mięsa mielonego, wieprzowego lub wieprzowo-wołowego

8 pieczarek

cebula

ok. 400 ml bulionu warzywnego lub drobiowego

koperek

sól, pieprz

1 bułka namoczona w mleku

śmietana

mąka

1 łyżka masła (najlepiej klarowanego)

Przygotowanie:

Bułkę odciskamy z mleka, dodajemy do mięsa mielonego. Doprawiamy całość solą, pieprzem, drobno skrojonym koperkiem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodajemy do mięsa. Wyrabiamy dłońmi masę. W rondelku podsmażamy masło, dodajemy drobno pokrojoną cebulę. Dodajemy pokrojone drobno pieczarki i przesmażamy razem. Bulion podgrzewamy i wkładamy do niego uformowane klopsiki. Po chwili dodajemy przesmażoną cebulkę z pieczarkami. Gotujemy do czasu, aż klopsy będą dogotowane w środku. Sos można zagęścić mąką rozrobioną ze śmietaną. Wtedy w miseczce rozcieramy 2-3 łyżki śmietanki z 1 czubatą łyżką mąki. Dolewamy do masy po trochu bulionu spod klopsików i jak się masa ogrzeje przelewamy ją do klopsów. Podajemy posypane natką pietruszki.

powrót

Podobne przepisy

Kurczaczki w piwie z puree selerowym
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Bistecca alla pizzaiola
Sophie Grigson
Przepis z programu Słoneczne smaki Sophie (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
(odc.03) pieczony kurczak po prowansalsku
Sophie Grigson
Przepis z programu Słoneczne smaki Sophie (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Smażone kwiaty dyni nadziewane krewetkami
Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Żeberka w sosie barbecue
James  Martin
Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.5)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Lekki pasztet do smarowania z konfiturą ze śliwek
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy 2 (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.