Marta Dymek

Klopsiki soczewicowe


Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 2 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegańskie, Dobre dla dzieci

odsłon: 1387

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 2
oceń ilość głosów: 2
średnia głosów: 5.0

Składniki:

¼ szklanki soczewicy

½ szklanki kaszy jaglanej

1 cebulka

½ korzenia pietruszki

¼ łyżeczki słodkiej papryki

¼ łyżeczki ostrej papryki

olej

1 - 2 łyżki bułki tartej

sól i czarny pieprz

 

Sos pomidorowy:

½ cebuli

mały kawałek ostrej papryki

olej

1 puszka pomidorów

szczypta cynamonu

sól i czarny pieprz

do podania: świeża bazylia

Przygotowanie:

Soczewicę i kaszę jaglaną nasypać do dwóch oddzielnych małych rondelków. Lekko osolić i gotować.
Cebulę posiekać w kostkę, pietruszkę zetrzeć na drobnych oczkach tarki.
Na dnie patelni rozgrzać olej i dodać warzywa, zamieszać i dodać słodką oraz ostrą paprykę. Smażyć na małym ogniu do czasu, aż zmiękną.
Na dnie rondelka rozgrzać olej. Cebulkę i papryczkę posiekać, dodać na dno patelni i krótko podsmażać przez 2 - 3 minuty.
Po tym czasie dodać pomidory oraz pozostałe składniki, dokładnie wymieszać i gotować bez przykrycia na niedużym ogniu przez 10 - 15 minut.
Ugotowaną soczewicę i kaszę przełożyć do dużej miski, dodać podsmażoną cebulką wraz z pietruszką, bułką tartą oraz solą i pieprzem i wszystko dokładnie ugnieść, doprawiając do smaku solą oraz pieprzem.
Z tak przygotowanej masy lepić pulpeciki i smażyć je na dużej patelni na odrobinie oleju. Gorące pulpeciki podawać z sosem pomidorowym oraz dużą ilością świeżej bazylii.

powrót

Podobne przepisy

Budyń daktylowy
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 2 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dobre dla dzieci, Desery wegańskie
Domowe lemoniady
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Napoje, Dobre dla dzieci
Pralinki niespodzianka
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dobre dla dzieci

skomentuj przepis

kasia2405

postów: 1

25.07.2016 17:44

CYTUJ

Uwielbiam te klopsiki. Sa wprost idealne.

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.