Peta  Mathias

Klopsiki rybne w sosie


Przepis z programu Peta w Marrakeszu (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia marokańska

Klopsiki rybne w sosie
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Składniki klopsików:

1 kg filetów z sardynek (można zastąpić ½ kg makreli i ½ kg włócznika)

świeżo zmielony, czarny pieprz

1 łyżeczka soli morskiej

½ łyżeczki suszonego, zmielonego imbiru

½ łyżeczki papryki

½ łyżeczki zmielonego kminu rzymskiego

¼ szklanki posiekanej natki

¼ szklanki posiekanej kolendry

1 mała, drobno posiekana cebula

½ szklanki pokruszonego, świeżego miąższu chleba albo ugotowanego ryżu

4 łyżki stołowe soku z cytryny



Przygotowanie:

Pokrój rybę na kawałki i zmiksuj w robocie kuchennym. Wyłóż do miski, dodaj wszystkie składniki. Wymieszaj, z masy utocz małe kulki.



Składniki sosu:

1 pokrojona w kostkę mała cebula

2 łyżki stołowe oliwy

1 kg dojrzałych, pokrojonych pomidorów

1 papryka pokrojona w kostkę

½ szklanki posiekanych liści selera

2 łyżki stołowe posiekanej natki

2 posiekane ząbki czosnku

sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz

1 łyżka stołowa zmielonego kminu rzymskiego

1 łyżeczka suszonej, zmielonej papryki

4 szczypty szafranu, moczonego przez ½ godziny w szklance wrzątku



Do podania:

fioletowe oliwki, ósemki cytryn, świeży chleb



Przygotowanie:

W dużym rondlu usmaż na oliwie cebulę, aż będzie złocista. Dodaj pozostałe składniki, łącznie z wodą, w której moczył się szafran. Duś na małym ogniu przez pół godziny, aż wszystkie składniki zmiękną. Włóż ostrożnie klopsiki, przykryj i duś przez 10 minut. Podawaj w płytkiej misce z fioletowymi oliwkami, ósemkami cytryn i świeżym chlebem.



© Peta Mathias

powrót

Podobne przepisy

Łosoś pieczony powoli
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
Okoń morski w ziołach
James  Martin
Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.