Iwona  Zasuwa

Klopsiki nadziewane warzywami


Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 2 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania dietetyczne, Dobre dla dzieci

Klopsiki nadziewane warzywami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

0,5 kg mięsa mielonego (najlepiej z udźca indyka)

1 jajko

1 cebula

1 marchewka

1 nieduża pietruszka

1 łyżka słodkiej papryki

po łyżeczce majeranku, oregano i kminku

2 ząbki czosnku

2 łyżki sosu pomidorowego

2 łyżki posiekanej świeżej natki

kilka liści świeżej bazylii

1 łyżeczka soli

0,5 łyżeczki pieprzu

odrobina syropu klonowego (do złamania smaku)

masło klarowane

warzywa, np. brokuł, kalafior, brukselka, pomidorki koktajlowe

Przygotowanie:

Marchew i pietruszkę obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, cebulę obierz i drobno posiekaj.
Uduś cebulę z warzywami w niewielkiej ilości tłuszczu z odrobiną soli.
Wystudź, dodaj do mielonego mięsa, dołóż przyprawy, świeże zioła, sos pomidorowy oraz kapkę syropu klonowego. Dopraw solą i pieprzem.
Podziel masę na dwanaście równych części, uformuj płaskie placki i zawijaj w nie cząstki warzyw podgotowanych na parze (pomidorków nie podgotowujemy).
Zapiecz klopsiki w piekarniku w temperaturze 190ºC przez ok 30 minut.
Podawaj całe (z niespodzianką w środku) lub przekrojone na pół. Smakują wybornie zarówno na ciepło, jak i na zimno!

powrót

Podobne przepisy

Krem z pieczonych buraków z mlekiem kokosowym
Daria Ładocha
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 3 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dobre dla dzieci
Sos migdałowy
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 2 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty, Dania wegańskie, Dobre dla dzieci
Shake domowy z mango
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 2 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Napoje, Dobre dla dzieci

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.