Jennifer  Paterson

Klops „pieczony jeż”


Przepis z programu Dwie puszyste damy (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Klops „pieczony jeż”
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

po 450 g mielonych: wołowiny

wieprzowiny i cielęciny albo indyka

225 g wątróbek kurczaka albo indyka

450 g mięsa z surowej kiełbasy (bez flaka)

225 g pieczarek

pokrojonych w plasterki

masło

sól i świeżo mielony pieprz

gałka muszkatołowa

starta

1 duża cebula

starta

3 duże ząbki czosnku

w postaci pasty

10 jagód jałowca; rozgniecionych

1 spora łyżeczka mielonego ziela angielskiego

kilka łodyżek świeżego tymianku

1-2 jaja

225 g plasterków surowego boczku

liście laurowe

gałązki świeżego rozmarynu

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej pieczarki na maśle aż puszczą sok, a następnie dopraw je solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Odstaw z ognia. Usuń błonki z wątróbek i drobno pokrój w plasterki. W dużej misce połącz wszystkie rodzaje mielonego mięsa, wątróbkę, cebulę, czosnek i jagody jałowca. Dodaj ziela angielskiego i listków tymianku. Dopraw solą i pieprzem (20 obrotów młynkiem). Wbij jaja i wymieszaj wszystko z pieczarkami bardzo dokładnie, czystymi dłońmi. Wysmaruj tłuszczem wnętrze formy do pieczenia i umieść w niej przygotowany surowy klops, nadając mu owalny kształt. Przystrój wierzch plasterkami boczku, układając je na krzyż jak na brytyjskiej fladze, wsuwając końce plasterków w mięso. Rozrzuć trochę liści laurowych i obłóż klops gałązkami rozmarynu. Piecz w podgrzanym uprzednio do temperatury 230 stopni C piecu przez 15 min, potem obniż temperaturę do 180 stopni C i kontynuuj pieczenie przez następne 1,5 godziny. W trakcie ogrzewania na dnie naczynia wydzieli się dużo doskonałego soku. Zachowaj go jako przyprawę smakową do zup, zapasów lub dań z jaj. Usuń liście z klopsa i przełóż go na półmisek. Podawaj na gorąco lub na zimno z sosem pomidorowym zrobionym na sposób włoski ze świeżych lub puszkowanych pomidorów. Jako danie dla dzieci, klops możesz ukształtować w formie jeża, wciskając w mięso migdały udające kolce i umieszczając trzy oliwki na którymś z węższych boków jako oczy i nos. Przyozdabiamy klops przed wstawieniem go do pieca.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.