Kleftiko z jagnięciny

Przepis z programu Niewolnicy Kambuza (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia grecka

Kleftiko z jagnięciny
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki

5 ziemniaków, pokrojonych w łódki

sól i świeżo mielony czarny pieprz

mała garść liści laurowych

1,5 kg jagnięciny na pieczeń

sok z 2 cytryn

1 łyżka oliwy



Potrzebne

Żaroodporne naczynie, duża miska lub dzban



Sposób przygotowania

Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza. Ułożyć łódki ziemniaków w dużym naczyniu żaroodpornym, przyprawić solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem, dodać liście laurowe. Przyprawić kawałki jagnięciny i ułożyć je na ziemniakach. Wymieszać sok z cytryny z oliwą i polać nim mięso oraz ziemniaki. Piec 4 godziny, od czasu do czasu polewając sosem, żeby mięso nie wyschło.



Melissa Love

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.