Delia  Smith

Klasyczny sos holenderski


Przepis z programu Szkoła gotowania Delii Smith odc.3
trudność: brak
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Klasyczny sos holenderski
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 żółtka

łyżka octu winnego

łyżka soku cytryny

10 dag masła

 

 

Przygotowanie:


2 żółtka, sól i pieprz ubijamy kuchennym w robocie lub blenderze. Rondel stawiamy na średnim ogniu, wlewamy łyżkę białego octu winnego oraz łyżkę soku z cytryny i doprowadzamy do wrzenia. Gdy już się zagotuje – wlewamy do jajek i dalej ubijamy. W rondlu rozpuszczamy 10 dag masła. Musi być równie gorące, jak ocet z sokiem. Ponownie włączamy robota i ubijamy żółtka, powolutku dodając masło – im wolniej je wlejemy, tym lepszy będzie sos. Dodana do niego piana z białek nie tylko sprawi, że będzie lżejszy, ale też zwiększy jego objętość i ustabilizuje żółtka, co oznacza, że sos można zrobić dużo wcześniej, przechować w lodówce, a potem rozgrzać nad gorącą wodą.

powrót

Podobne przepisy

(odc.009) tapenada z suszonych pomidorów
Michael  Smith
Przepis z programu Domowy kucharz (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Sos pomidorowy z rukolą
Sophie Grigson
Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Piklowane buraki
Andrzej Polan
Przepis z programu Polska ze smakiem 01
trudność: brak
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia polska
Dip tuńczykowo - miętowy
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Aksamitne guacamole
Ainsley Harriot
Przepis z programu Ainsley rusza w plener (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Pasta jajeczna
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.