Kuchnia+ poleca

przepisy z programów >>

Klasyczny sos holenderski

Przepis z programu Szkoła gotowania Delii Smith odc.3

trudność: brak

rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty

składniki i przygotowanie:

Składniki:
2 żółtka
łyżka octu winnego
łyżka soku cytryny
10 dag masła

Przygotowanie:
2 żółtka, sól i pieprz ubijamy kuchennym w robocie lub blenderze. Rondel stawiamy na średnim ogniu, wlewamy łyżkę białego octu winnego oraz łyżkę soku z cytryny i doprowadzamy do wrzenia. Gdy już się zagotuje – wlewamy do jajek i dalej ubijamy. W rondlu rozpuszczamy 10 dag masła. Musi być równie gorące, jak ocet z sokiem. Ponownie włączamy robota i ubijamy żółtka, powolutku dodając masło – im wolniej je wlejemy, tym lepszy będzie sos. Dodana do niego piana z białek nie tylko sprawi, że będzie lżejszy, ale też zwiększy jego objętość i ustabilizuje żółtka, co oznacza, że sos można zrobić dużo wcześniej, przechować w lodówce, a potem rozgrzać nad gorącą wodą.

© Delia Smith

skomentuj przepis >>