Delia  Smith

Klasyczny sos holenderski


Przepis z programu Szkoła gotowania Delii Smith odc.3
trudność: brak
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Klasyczny sos holenderski
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 żółtka

łyżka octu winnego

łyżka soku cytryny

10 dag masła

 

 

Przygotowanie:


2 żółtka, sól i pieprz ubijamy kuchennym w robocie lub blenderze. Rondel stawiamy na średnim ogniu, wlewamy łyżkę białego octu winnego oraz łyżkę soku z cytryny i doprowadzamy do wrzenia. Gdy już się zagotuje – wlewamy do jajek i dalej ubijamy. W rondlu rozpuszczamy 10 dag masła. Musi być równie gorące, jak ocet z sokiem. Ponownie włączamy robota i ubijamy żółtka, powolutku dodając masło – im wolniej je wlejemy, tym lepszy będzie sos. Dodana do niego piana z białek nie tylko sprawi, że będzie lżejszy, ale też zwiększy jego objętość i ustabilizuje żółtka, co oznacza, że sos można zrobić dużo wcześniej, przechować w lodówce, a potem rozgrzać nad gorącą wodą.

powrót

Podobne przepisy

Harissa
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Antony w Maroku (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty, Inne
kuchnia świata: Kuchnia marokańska
Dip guacamole
Kim McCosker
Przepis z programu 4 składniki (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Smalec z białej fasoli
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 3 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty, Ciasta wegańskie

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.