Delia  Smith

Klasyczny sos beszamelowy


Przepis z programu Szkoła gotowania Delii Smith (odc.7)
trudność: brak
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Klasyczny sos beszamelowy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

4 dag masła

400 ml mleka

2 dag mąki

sól

pieprz

 

 

Przygotowanie:


Masło roztapiamy. Mleko zagotowujemy z kawałkiem cebuli, paru gałązkami pietruszki, listkiem bobkowym i kilku ziarenkami pieprzu. Można dodać łodygę selera, trochę marchewki itp. Do masła dodajemy mąkę. Rondelek stawiamy na średnim ogniu i drewnianą łyżką energicznie mieszamy. Gdy masło i mąka się połączą, powoli dodajemy mleko, ciągle mieszając. Zwiększamy temperaturę. Gdy doprowadzimy sos do wrzenia – zacznie gęstnieć. Aby pozbyć się smaku surowej mąki zmniejszamy temperaturę do minimum i gotujemy sos przez 5 – 6 minut, od czasu do czasu mieszając. Pod koniec gotowania doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.

powrót

Podobne przepisy

Dip z białej fasoli i pistacji
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
Kanapki Trześniewskiego
Jan i Jakub   Kuroniowie
Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
(odc.09)chutney z pieczarek i rodzynek
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska
Pasta jajeczna
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
Pasta z kaczki
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.