Delia  Smith

Klasyczny sos beszamelowy


Przepis z programu Szkoła gotowania Delii Smith (odc.7)
trudność: brak
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Klasyczny sos beszamelowy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

4 dag masła

400 ml mleka

2 dag mąki

sól

pieprz

 

 

Przygotowanie:

Masło roztapiamy. Mleko zagotowujemy z kawałkiem cebuli, paru gałązkami pietruszki, listkiem bobkowym i kilku ziarenkami pieprzu. Można dodać łodygę selera, trochę marchewki itp. Do masła dodajemy mąkę. Rondelek stawiamy na średnim ogniu i drewnianą łyżką energicznie mieszamy. Gdy masło i mąka się połączą, powoli dodajemy mleko, ciągle mieszając. Zwiększamy temperaturę. Gdy doprowadzimy sos do wrzenia – zacznie gęstnieć. Aby pozbyć się smaku surowej mąki zmniejszamy temperaturę do minimum i gotujemy sos przez 5 – 6 minut, od czasu do czasu mieszając. Pod koniec gotowania doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.

powrót

Podobne przepisy

Aksamitne guacamole
Ainsley Harriot
Przepis z programu Ainsley rusza w plener (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Pasta ful z bobu
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 4 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty, Dania wegańskie
Guacamole
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Majonez
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
Kokosowy chutney
Przepis z programu Floyd w Indiach
trudność: brak
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Sos barbecue
Ainsley Harriot
Przepis z programu Grillowanie z Ainsleyem od A do Z (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej, Kuchnia brytyjska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.