Anna Olson

Klasyczny sernik


Przepis z programu Na słodko Biały ser (odc.26)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Klasyczny sernik
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Spód

1 szklanka mąki (95 g)

1 szklanka tartej bułki z razowego pieczywa

4 łyżki cukru

szczypta soli

½ szklanki roztopionego masła (115g)



Masa serowa

1,5 kg białego sera

3 łyżki stołowe mąki

1 3/4 szklanki cukru (395g)

nieco ekstraktu wanilii

trochę skórki z cytryny

5 jajek



Dekoracja

skórka z 1 cytryny

woda

1 szklanka cukru (225g)

1 szklanka wody

kwiaty

miałki cukier

białko



Przygotowanie:

Wymieszać mąkę, tartą bułkę i sól. Wlać roztopione masło. Wymieszać. Lekko natłuścić tortownicę i wsypać mieszkankę. Rozprowadzić po całym dnie i docisnąć po bokach. Wstawić na 12-15 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175 stopni. Po upieczeniu spód musi stygnąć przez co najmniej godzinę. Przygotować kandyzowane skórki cytrynowe. Odciąć oba końce z cytryny, naciąć i obrać jak pomarańczę. Nożem kucharskim pokroić plastry skórki na równe, cienkie paseczki. Wrzucić do rondla z wrzącą wodą i blanszować przez 3 do 4 minut. Odcedzić. W drugim rondlu zagotować syrop z cukru i wody. Skórki gotować w syropie przez kwadrans, aż staną się przezroczyste. Wyłożyć na blachę, żeby ostygły i wyschły, co trwa kilka godzin. Potem obtoczyć w cukrze. Przygotować kwiatki w cukrze. Lekko ubić białko, żeby było puszyste. Pędzelkiem malarskim pokryć białkiem płatki kwiatów po jednej stronie. Posypać na wierzchu bardzo drobnym cukrem i strząsnąć nadmiar. Odłożyć na tacę, żeby wyschły. Przygotować farsz do sernika. Do robota kuchennego wrzucić ser i utrzeć na gładką masę. Dosypać mąkę, stopniowo dosypywać cukier, nie przerywając ucierania. Dokładnie zdrapywać masę z brzegów miski, żeby nie było grudek. Dosypać wnętrze zdrapane z rozkrojonej laski wanilii, dolać nieco ekstraktu wanilii, dosypać trochę skórki z cytryny. Wlewać stopniowo jajka. Ucierać, aż powstanie gładka, kremowa masa. Wylać na podpieczony spód. Postawić w brytfannie i wlać wrzątek. Rozgrzać piekarnik do 150-ciu stopni. Wstawić ciasto i upiec. Po upieczeniu sernik musi spędzić w lodówce całą noc. Kiedy się zetnie, będzie idealnie równy. Przybrać kandyzowaną skórką cytrynową i kwiatkami.



© Anna Olson

powrót

Podobne przepisy

Piernik przekładany dżemem z polewą czekoladową
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Tort czekoladowy
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Ser mascarpone (odc. 16)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Ciasteczka z nadzieniem figowym
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Antony w Maroku (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia marokańska
Bezy z brzoskwiniami w syropie i lodami
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Dekadencja (odc.5)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Ciasteczka arachidowo-czekoladowe
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Tort Pavlova z pianką marshmallow
Jamie  Oliver
Przepis z programu Grzeszne przyjemności z Jamiem (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Bezy

skomentuj przepis

#kociak2703

10.02.2012 12:35


ciepielowice

CYTUJ

wlasnie zrobilam sernik klasyczny jest bardzo dobry i bede czesciej korzystac z waszych przepisow.dziekuje

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.