Ainsley Harriot

Klasyczne steki wołowe z grilla


Przepis z programu Grillowanie z Ainsleyem od A do Z (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z grilla
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej, Kuchnia australijska

Klasyczne steki wołowe z grilla
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

steki wołowe (po 1 na osobę)

główka czosnku

przekrojona w poprzek

garść listków świeżego tymianku

garść mieszanki ziaren pieprzu (w różnych kolorach)

roztartych z grubsza w moździerzu

kilka łyżek oliwy

100-150 ml czerwonego wytrawnego wina

 

 

Przygotowanie:


Włożyć steki do miski. Posypać ziołami i przyprawami, wymieszać, aby mięso przeszło równo ich aromatem. Wlać oliwę i wino, włożyć przekrojoną główkę czosnku, wymieszać. Odstawić na kilka godzin do lodówki. Piec steki na średnio rozgrzanych węglach—trzy minuty z każdej strony, aby były średnio wysmażone, odpowiednio krócej lub dłużej dla steków krwistych i dobrze wysmażonych.

powrót

Podobne przepisy

Pulpeciki z pieczeni po florentyńsku
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Greckie grillowane jagnięce souvlaki
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z jagnięciny i baraniny
kuchnia świata: Kuchnia grecka
Kurczak w ziołach
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Lekki pasztet do smarowania z konfiturą ze śliwek
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy 2 (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia polska
Terrine z wieprzowiny
James  Martin
Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.5)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.