Kuchnia+ poleca

przepisy z programów >>

Klasyczne steki wołowe z grilla

Przepis z programu Grillowanie z Ainsleyem od A do Z (odc.6)

trudność: łatwe

rodzaj dania: Dania mięsne Dania mięsne, Dania z grilla Dania z grilla

składniki i przygotowanie:

Składniki
steki wołowe (po 1 na osobę)
główka czosnku, przekrojona w poprzek
garść listków świeżego tymianku
garść mieszanki ziaren pieprzu (w różnych kolorach), roztartych z grubsza w moździerzu
kilka łyżek oliwy
100-150 ml czerwonego wytrawnego wina

Przygotowanie
Włożyć steki do miski. Posypać ziołami i przyprawami, wymieszać, aby mięso przeszło równo ich aromatem. Wlać oliwę i wino, włożyć przekrojoną główkę czosnku, wymieszać. Odstawić na kilka godzin do lodówki. Piec steki na średnio rozgrzanych węglach—trzy minuty z każdej strony, aby były średnio wysmażone, odpowiednio krócej lub dłużej dla steków krwistych i dobrze wysmażonych.

© Ainsley Harriot

skomentuj przepis >>