Ainsley Harriot

Klasyczne steki wołowe z grilla

Ainsley Harriot
Przepis z programu Grillowanie z Ainsleyem od A do Z (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z grilla
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej, Kuchnia australijska

Klasyczne steki wołowe z grilla
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:


steki wołowe (po 1 na osobę)
główka czosnku
przekrojona w poprzek
garść listków świeżego tymianku
garść mieszanki ziaren pieprzu (w różnych kolorach)
roztartych z grubsza w moździerzu
kilka łyżek oliwy
100-150 ml czerwonego wytrawnego wina

Przygotowanie:


Włożyć steki do miski. Posypać ziołami i przyprawami, wymieszać, aby mięso przeszło równo ich aromatem. Wlać oliwę i wino, włożyć przekrojoną główkę czosnku, wymieszać. Odstawić na kilka godzin do lodówki. Piec steki na średnio rozgrzanych węglach—trzy minuty z każdej strony, aby były średnio wysmażone, odpowiednio krócej lub dłużej dla steków krwistych i dobrze wysmażonych.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.