Delia  Smith

Klasyczne spaghetti


Przepis z programu Szkoła gotowania Delii Smith (odc.9)
trudność: brak
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Klasyczne spaghetti
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

20 dag spaghetti

4 litry wody

sól

 

 

Przygotowanie:


Dla dwóch osób potrzebujemy około 20 dag spaghetti, które ugotujemy w czterech litrach osolonej wody – to minimum dla tej ilości makaronu. Doprowadzamy wodę do ostrego wrzenia. Wkładamy makaron i czekamy, aż zmięknie, lekko naciskając. Końce zanurzamy łyżką. Gdy tylko woda zacznie ponownie wrzeć – włączamy minutnik. Dobrej jakości makaron gotujemy 12 minut. Tańsze makarony z masowej produkcji gotują się krócej – 8 do dziesięciu minut. Po uruchomieniu minutnika mieszamy zawartość garnka, rozdzielając makaron, by się nie posklejał.

powrót

Podobne przepisy

Makaron ryżowy smażony z krewetkami i tofu
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia chińska
Spaghetti marinara
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Makaron chili z kurczakiem ostro-słodkim na Martini
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Maryla al dente (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia chińska
Makaron pad thai
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia tajska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.